укр
Светлана Панаиотиди
Территория добра
Главная Жизнь Рестораны
15 Декабря 2011, 09:00  Версия для печати  Отправить другу
×
Знову тестували червону ікру... http://www.segodnya.ua/img/article/2804/28_main.jpg http://www.segodnya.ua/img/article/2804/28_tn.jpg Рестораны Центр незалежний експертиз "Тест" знову у цьому році провів чергове тестування червоної ікри, що продається в Україні. Для тесту було відібрано 9 торгових марок.

Знову тестували червону ікру... Партнёрская

Центр незалежний експертиз "Тест" знову у цьому році провів чергове тестування червоної ікри, що продається в Україні. Для тесту було відібрано 9 торгових марок.

Тестування червоної ікри проходило за класичною схемою: оцінка маркування та упаковки, перевірка продукту в лабораторії, а також оцінка смакових особливостей продукту.

Маркування та упаковка

Упаковка ікри приємно порадувала: всі баночки мають ключик для легкого розтину. А ось до маркування зауваження були. Так, на етикетках продукції "Острів", "Дальморе", "Російський посол" і "Фуршет" не позначена риба, від якої була взята ікра. А адже це принципово важливий момент, від якого залежать смакові особливості і ціна продукту. Поняття лососева ікра увазі , що вона була взята від риб сімейства лососевих: кети, горбуші, нерки, форелі і т.д.

На ікрі "АСС" маркування нанесена жахливо дрібним шрифтом чорним на темно-зеленому тлі – в результаті взагалі не читається. За таке знущання над споживачем маркування цьому продукту знижена до "погано". Задрібний шрифт у ікри "Дальморе" та "Острів", але все ж краще ніж у "АСС".

Лабораторні дослідження

У ході лабораторних досліджень в ікрі перевірили масу нетто і вміст консервантів. Недовага – один з найдревніших і поширених способів фальсифікації. Для ікри це особливо актуально на увазі її чималу вартість. Допустиме відхилення за масою нетто в меншу сторону становить 3%. У цю норму "вклалися" всі 9 зразків, хоча "Остров", "Анива" і "Фуршет" виявилися на самій межі цієї норми.

Що стосується консервантів, то в минулому тестуванні у двох зразків було зафіксовано перевищення їх вмісту в продукті. На цей раз обійшлося: і кількість уротропіну, і кількість сорбінової кислоти не перевищувало передбачених 0,1% по кожному речовині. Трохи дивно, що в ікрі "Російський посол" не було виявлено додатково до цих двох консервантам ще й "обіцяний" бензоат натрію. Цей третій консервант також був перевірений у всіх зразках, про всяк випадок, але виявлений в ікрі не був.

В результаті за фізико-хімічними показниками до ікри зауважень не виявилося, і вирішальним фактором при виведенні загальних оцінок стала органолептика.

Органолептична оцінка

Вимоги до органолептичними показниками ікри наступні. Зовні ікринки повинні бути чисті, цілі, однорідні за кольором, без плівок. Допускається незначна кількість оболонок ікринок-лопанца. Що стосується консистенції, то найпривабливіша пружна ікра, в якій ікринки відокремлюються один від одного (розбористі). Щоб запобігти злипанню ікринок до ікри додають соняшникову олію. Запах і смак повинні бути приємні, властиві ікрі риб, можливі слабкі присмаки гірчинки, наприклад, для нерки.

Якщо ж говорити про особливості ікри різної риби, то під традиційне розуміння споживача "червона ікра" потрапляє ікра кети і горбуші: вона за кольором швидше помаранчева, ніж червона, ікринки великі, присмак гіркоти практично відсутній. Колір ікри нерки – червоний, яскраво-червоний. На смак ікра нерки відрізняється наявністю природної гірчинки. Ікра форелі на тлі інших виділяється більш щільною оболонкою ікринок. Оцінки за органолептичними показниками ікри, а також коментарі до них наведені в таблиці (див. таблицю).

Ціна і якість

Що стосується ціни ікри, то з причини того, що баночки ікри різної маси (є і по 130г і по 120г), порівнювали вартість 100г продукту. Цього року ціна 100г продукту коливається від 37грн. до 72грн. Важливий висновок тестування: є чітка залежність ціни ікри від її якості: чим дорожче ікра – тим вона краща.

Найдоступніший за ціною зразок ікра "АСС" (36,55 грн. За 100г) отримав усього лише оцінку "задовільно". Така ж оцінка і у ікри "Анива". Загальна оцінка "добре" у червоної ікри "Фуршет", "Російський посол", "Дальморе" та "Острів".

"Відмінників" за результатами тесту в цьому році троє: "Камчадал", "Шаланда" і "Flagman".

У цілому результати тесту виявилися позитивними: незважаючи на всі підозри, якісна ікра в Україну все ж таки є. А головне, що тестуючи відомі бренди, ми вже котрий рік переконуємося в стабільності їхньої високої якості.

Підготовлено за матеріалами: http://test.org.ua/


×
Если вы нашли ошибку в тексте, выделите её мышью и нажмите Ctrl+Enter
Прикреплённый файл: shalanda_25_10.flv
Тэги: фуршет
Вы сейчас просматриваете новость "Знову тестували червону ікру...". Другие Рестораны смотрите в блоке "Последние новости"

Добавить комментарий:

Ваш комментарий (осталось символов: 1000)
Правила комментирования на сайте Сегодня.ua
Подписка: