Денис Марчук

заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради

До кінця року м'ясо подорожчає на 10%

мнения

30 Августа 2016, 08:33

Протягом першого півріччя 2016 року на ринку м’ясної продукції яловичина і свинина в середньому вже подорожчали на 10%. У вересні ж очікуємо підняття цін на свинину ще на 1-2%, а в жовтні-листопаді – до 10 %. Яловичина, через її й без того високу ціну, набере до кінця осені трохи менше, близько – 5%. Найстабільніша ситуація на ринку м’яса птиці, однак під впливом зростання вартості свинини та яловичини, вона теж накрутить ціну десь на 2-3%.

Тепер про все по порядку.

Чому українці так люблять мясо птиці?

В структурі споживання українців більше половини 52% становить м'ясо птиці, оскільки воно найдоступніше по вартості. В середньому ціна курятини 45-50 грн/кг. Частка яловичини через свою високу ціну, яка на початок серпня становила 90 гривень за кілограм, скорочується з кожним роком, і сьогодні, складає всього 9% у м’ясному раціоні українців. Свинина як дешевший вид м’яса займає 35% м’ясного раціону, і зараз в середньому продається по ціні 68 грн/кг.

У січні-липні 2016 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року відбулось зростання обсягів виробництва м’яса майже на 2%. В основному за рахунок нарощування обсягів виробництва продукції птахівництва на 4,5% та скотарства – на 0,8%. Водночас виробництво свинини скоротилося на 4%.

За перше півріччя 2016 року обсяг експорту м’яса та субпродуктів свійської птиці виріс аж на 45%, і займає рекордних 83% загального обсягу експортованого м’яса. Натомість критично зменшився експорт свинини, який становив всього 1,4 тис. т., що в 13 раз менше за аналогічний період 2015 року (18,6 тис. т.). Експорт яловичини теж скоротився вдвічі в порівнянні з минулим роком.

Фактори, що визначають вартість м’яса

На ринок свинини і яловичини, як в минулому, так і цьому році суттєво впливають наступні чинники: торгівельна війна Росії проти України, яка закрила власний ринок для українських виробників і низька купівельна спроможність українського населення. У 2015 році українці скоротили споживання свинини на 22%. За перше півріччя 2016 року споживання свинини залишилося на тому ж рівні, що і в минулому році. Споживання яловичини в Україні через високу ціну традиційно невисоке.

Низький попит всередині країни і зменшення обсягу експорту яловичини та свинини стримують зростання цін для населення, але є низка об’єктивних причин, які все ж таки штовхають ціни вгору. До них належать подорожчання собівартості виробництва, його низька рентабельність.

Варто враховувати також проблеми ветеринарного характеру. Адже загроза розповсюдження АЧС у свиней та небезпека проникнення на територію України вірусу нодулярного дерматиту ВРХ також змушує виробників скорочувати поголів’я "верха" і свиней, що в підсумку сприяє зростанню цін.

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите её мышью и нажмите Ctrl+Enter

Загрузка...
Загрузка...