Поділитися в соц мережах:

Facebook Twitter

Підпишіться на нас:

ПОВЕРНУТИСЯ

Мандрики - українська обрядова страва

Бондаренко Оксана, 32 роки Полтава

Мандрики - українська обрядова страва

У наш час дуже популярні так звані пончики "донати", але мало хто знає, що у нас в Україні теж є свої фірмові пончики, які в народі назвали "мандриками".

Весілля моє з чоловіком було саме 12 липня, на Петра і Павла. І я, готуючись до свята, почала вивчати всі традиції і обряди, присвячені цьому святу. І напрапила на одну традицію, яку і вирішила зробити сюрпризом своїм гостям на весіллі.

Як з'ясувалося, наші прадіди на свято Петра і Павла готували обрядові пончики з ягодними начинками (вишня або смородина, або малина). Випікали їх, а потім ще гарячими занурювали у сік із цих же ягід. Виходили такі собі "мокрі "пончики в солодкому ягідному сиропі. І потім вони роздавали їх всим, хто цього дня підходив до їхніх будинків. Пастухам,сусідам, мандрівникам. Щоб усі, хто не був вдома, по закінченню своїх мандрів, поверталися до рідні .Тому і пішла така назва"мандрики". Ми на весіллі замісьть весільного короваю кожному клали по два мандрика).

Рецепт простий:
5 склянок борошна
2 яйця
15 г дріжжів
600 г вишень
200 г цукру

Робим дріжжове тісто на молоці. Для начинки змішуємо вишні з цукром. Катаємо круглі пончикита начиняємо начинкою.

Випікаємо і ще гарячими занурюємо кожен пончик в сироп чи сік з ягід.

Посипаємо цукровою пудрою.

Смачного.

ПОВЕРНУТИСЯ