Баба - дуже давня українська ритуальна випічка, яка готується із дріжджового тіста. Раніше в багатбох регіонах України на Великодні свята готували баби. Багато рецептів баб можна знайти у давній книзі української кулінарки Дарії Цвек "Солодке печиво". Баба відрізняється від паски особливою ніжністю, здобністю, повітряністю, смаком. Вона довго не черствіє і залишається вологою та смачною. Пропоную рецепт тюлевої баби, яка готується особливим заварним способом: на картопляному пюре.
ПРОДУКТИ:
125 мл молока
17 г дріжджів "Духмяна хата"
5 жовтків
150 г вершкового масла
140 г цукру
10 г ванільного цукру
1 ч.л. лимонної цедри
450 г борошна
125 г почищеної картоплі
100 мл води
6 г солі
100 г родзинок
50 г коньяку
ПРИГОТУВАННЯ:
Промиті родзинки замочити на 3 дні в коньяку.
Почищену картоплю дрібно нарізати і під кришкою зварити у воді до готовності разом з сіллю. Гарячу потовкти до пюре і відразу вмішати 20 г борошна. Вистудити.
Тепле молоко (36*С) перемішати з дріжджами "Духмяна хата" і вистиглою картопляною масою. Залишити в теплому місці на 30 хвилин.
Додати збиті з цукром жовтки, розтоплене і охолоджене вершкове масло, ванільний цукор, цедру і замісити тісто. в кінці вмішати настояні родзинки. Залишити в теплому місці на 1,5 години.
Викласти тісто у круглу кексову форму з отвором посередині. Залишити на 45 хвилин. Тісто має підрости до країв форми. Випікати за 180*С приблизно 40 хвилин до готовності.
Баба виходить дуже ніжною і буде буквально просвічуватись на сонці, коли її нарізати скибками.
ПОВЕРНУТИСЯ