Першими географічним зазначенням (GI), зареєстрованим в Україні, стала "Гуцульська овеча бриндзя". Цей продукт зареєструвало Міністерство економіки, торгівлі і сільського господарства.
За даними інформаційно-аналітичного порталу "АПК України", це перше українське географічне зазначення, яке відповідає європейським вимогам до реєстрації і має право на визнання в ЄС.
Відзначається, що "Гуцульська овеча бриндзя" виробляється на літніх високогірних пасовищах Карпат з гірського овечого молока відповідно до традицій, що сходять до XV століття. Зона виробництва продукту охоплює Закарпатську, Івано-Франківську та частина Чернівецької області.
Заявку на реєстрацію географічного вказівки подав до Мінекономіки громадський союз Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів 19 грудня 2018 року.
Нагадаємо, проект "Географічні вказівки в Україні" фінансується ЄС. Він спрямований на розвиток системи географічної ідентифікації в рамках асоціації з Євросоюзом.
Як відомо, існує три варіанти лейблів GI (geographical indications):
- PDO (protected designation of origin) – захищене вказівку місця походження;
- PGI (protected geographical indication) – захищене географічне зазначення;
- TSG (traditional specialities guaranteed) – гарантія традиційності.
Тим часом, українські споживачі виявилися незахищеними від фальсифікату на полицях продуктових магазинів. Журналісти "Сьогодні" склали ТОП продуктів, які безпечні тільки на перший погляд, а тому етикетки на них краще читати двічі: