Борщ знову подорожчав. Ціни на мінімальний продуктовий набір тільки за минулий місяць піднялися в півтора рази. Журналісти "Событий" пройшлися по базару і прицінилися, скільки зараз коштує приготувати українське національне блюдо.
"Три дні тому людина варила. Але 100 гривень – це не менше!" – Підрахувала вартість каструлі борщу продавець Валентина Іванівна. Її рецепт без вишукувань – ні сухофруктів, ні квасолі.
Валентина Іванівна ціни на кожен інгредієнт знає – весь набір у неї на прилавку:
- цибуля – 15 грн
- картопля – 8-10 грн
- морква – 15 грн
- зелень – 5 грн
- капуста і буряк – 15 грн
Ще потрібні помідори або томатна паста. Зараз на прилавку тільки тепличні – ось вони і дорогі. Самий маленький пакетик готового соусу – гривень 5.
Але найдорожче – м'ясо. За кілограм свинини на ринку просять 80-85 гривень. Дешевше бульйон на ребрах або кістках. Але навіть цей економ-варіант не завжди по кишені літнім покупцям, відзначили продавці.
"Люди пенсію отримують скільки? 1100-1200. Якщо на 70 гривень зварити борщу, то вони можуть тільки раз на місяць приготувати собі цей борщ", – міркує продавець Марія.
Сезон збору врожаю, а значить і час дешевої сільгосппродукції позаду.
Далі буде тільки дорожче, кажуть продавці. А покупці вже зараз беруть по-мінімуму.
"Люди скуповуються дуже мало, дуже мало! І купують по 1, по 2 штучки. Наприклад огірочок – 1, помідорка – 1. Так щоб тільки для дітей, а для себе вони вже що залишиться", – говорить Марія.
За статистикою, овочевий кошик тільки в жовтні подорожчав в півтора рази. А до нового року, за прогнозами економістів, ціни зростуть удвічі.
Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".