Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Що робити з "Укрспиртом": експерт порадив уряду кращий варіант

3 грудня, 08:55

Анастасія Іщенко

Уряд вже розглядав альтернативну модель, але не підтримав її

/ Фото: Анатолiй Бойко, Сьогодні

Реклама

Ще на початку жовтня стало відомо, що державне підприємство "Укрспирт" планують передати на приватизацію. Як розповів сайту "Сьогодні" економічний експерт Борис Кушнірук, підприємства, що входять в "Укрспирту", колись забезпечували потреби всього Радянського Союзу в харчовому спирті. А коли СРСР розвалився і сфера зменшилася до розмірів України, виявилося, що більшість підприємств просто не потрібні з точки зору легальних обсягів виробництва харчового спирту. Це породило контрафакт.

"Але потрібно розуміти, якщо зараз йти тим шляхом, який пропонує уряд, тобто шляхом повної лібералізації, ми отримаємо тільки ще більший хаос. Тому що потреби в харчовому спирті об'єктивно лімітовані. Все інше буде потрапляти на тіньовий ринок", – зазначає Кушнірук.

Читайте також: Українцям хочуть дозволити робити самогон: деталі законопроекту

За його словами, раніше міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий пропонував іншу модель перехідного періоду для "Укрспирту". Однак її не підтримали.

"Він пропонував чітко зафіксувати, що має бути п'ять років перехідного періоду, під час якого держава продовжить контролювати виробництво харчового спирту. До цього держава проводить приватизацію, тому що її потрібно проводити. Але потрібно проводити приватизацію підприємств (що входять до складу "Укрспирту". – Ред.) з автоматичним лімітом на виробництво харчового спирту. І так легально працюючі підприємства, яких насправді не так і багато, продаються до тих пір, поки не закриють потребу в ринку легального виробництва спирту. Все інше вже продається виключно з забороною виробництва будь-яких обсягів харчового спирту на ці п'ять років. Щоб на ринку не було тієї кількості обсягів, які не потрібні легальному ринку", – пояснює Кушнірук.

Експерт також зазначив, що ті підприємства, які зможуть виробляти харчовий спирт, повинні бути зацікавлені в тому, щоб не перевищувати свої ліміти і не працювати на тіньовий ринок. Порушення повинні жорстко каратися, аж до позбавлення ліцензії. Як розповів Кушнірук, це була б оптимальна модель: з одного боку, країна проводить приватизацію, а з іншого – запускає конкуренцію на ринку, і при цьому створює механізм контрольованого переходу.

Детальніше читайте на сайті "Сьогодні" в спеціальному матеріалі – "Укрспирт" продадуть: навіщо це потрібно і що буде з ринком

Також ми повідомляли, що в середині листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 2300 про скасування з 1 січня 2020 року державною монополії на виробництво спирту.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...