Продуктова революція: з ЄС в Україну можуть приїхати товари "другого" сорту

9 лютого 2016, 08:14

Христина Коновалова , Олександр Панченко

Їжі стане менше, але вона подешевшає

Нелегкий вибір: купити півкіло ковбаси дешевше або 200 грамів, але дорожче

Нелегкий вибір: купити півкіло ковбаси дешевше або 200 грамів, але дорожче / Фото: Олександр Яремчук

Український ринок продуктів чекають серйозні зміни, попереджають аналітики продринку і економісти. Причини – зниження рівня життя населення та девальвація гривні. Звісно, прилавки не спорожніють, але асортимент збідніє, а якість товарів нижнього цінового сегмента – дешеві ковбаси, сири, масло, молочні продукти – погіршиться. Також ряд фахівців очікують появи дешевої продукції з Європи, виготовленої спеціально для України по нашим стандартам, які поки менш жорсткі, ніж в ЄС.

ЗМІНИ. "Через те, що почала працювати зона вільної торгівлі з ЄС, в наші магазини незабаром масово почнуть завозити дешеві макаронні та молочні вироби з Європи. Але на упаковці буде написано, що вони зроблені з перероблених відходів харчопрому, – прогнозує президент Украналітцентра Олександр Охрименко. – У 90-ті роки таке вже було: до нас завозили з Польщі багато дешевих йогуртів, цукерок, печива, рулетів і шоколаду. Такі продукти безпечні для здоров'я, а дешевше вони тому, що робляться за спрощеними технологіями – з використанням замінників натурпродуктів".

Директор інформкопаніі "ПроАгро" Микола Верницький також допускає, що подібні продукти можуть з'явитися, але сумнівається, що їх виявиться багато: "Не секрет, що в ЄС продукція одного і того ж найменування випускається для внутрішнього ринку, за жорсткими стандартами ЄС, і на експорт – відповідно до вимог країни-покупця, які допускають застосування барвників, стабілізаторів, замінників, заборонених в ЄС. Їх можуть завозити до нас в великих кількостях, тільки якщо буде попит. А чи буде він – покаже ринок".

Реклама

ЯКІСТЬ. А ось якість українських товарів на прилавках вже знизилося, і це визнають самі торговельні мережі. "Ми тепер беремо більше дешевих ковбасних виробів, сирів, молочних продуктів, бакалії, так як вони краще продаються, – розповів нам топ-менеджер великої торговельної мережі Володимир Молчанов. – Є і преміум-сегмент. Але по ковбас він, наприклад, обмежений 10-12 позиціями, а рік тому було вдвічі більше. Що стосується середнього цінового сегмента ковбас (100-150 грн/кг) та сирів (80-100 грн/кг), то він зовсім не популярний. Особливо збіднів рибний асортимент, так як орієнтуємося не на імпорт, а на українського виробника. Зараз з'явилося багато приватних рибних господарств, які вирощують коропа, товстолоба, карася тощо".

За словами Верницького, найгірше з ковбасами: "Конкуренція велика, і ціну підняти складно. Тому виробники знижують собівартість, додаючи в фарш більше сала, хрящів, а свинину частково замінюючи курятиною".

В тренді
Податки хочуть перекроїти: в Раді назвали три ключові напрямки

ЦІНИ. На думку аналітика консалтингового агентства "ААА" Марії Колесник, через відкриття нашого ринку для евротоваров цінового зростання не буде, але і зниження чекати не варто. "Очікувалося, що наш споживач зможе отримати доступ до якісної європейської продукції за нижчими цінами через скасування мит. Але девальвація гривні "з'їла" всі вигоди, – сказала нам Колесник. – Тому, наприклад, сири і ковбаси з ЄС реалізуються переважно в преміальному сегменті, а теплична продукція, за винятком солодкого перцю, в основному надходить з Туреччини".

Колесник прогнозує, що ціни на українському ринку в найближчі місяць-два будуть визначатися стабільністю гривні. Невеликий вплив може надати сезонність: очікується зниження закупівельних цін на молоко, м'ясо, яйця через весняне збільшення надоїв, приростів і несучості курей, а також подорожчання овочів – через витрати на зберігання.

Реклама

До речі, в лютому майже на 30% подешевшали яйця, і на 5-7% – цукор. Десяток яєць коштує 14-16 грн, а не 22-23 грн, як в січні, а кіло ваговий цукру – 14,99-15,2 грн (було 15,7-16 грн). Верницький пояснює це недавніми інтервенціями цукру на ринок з Аграрного фонду, але прогнозує, що це ненадовго, так як його запаси там невеликі. "В опті ціни на цукор вже ростуть. Ближче до літа можна очікувати, що в роздробі ціна підніметься вище 20 грн за кіло", – уточнив нам Верницький.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти