В українських магазинах попадається продукція, яка за терміном придатності ще може бути на прилавку, але через неправильне зберігання може отруїти вас і вашу родину. Журналісти "Сегодня" провели, як багато таких продуктів продають у столичному супермаркеті.
Так, куплена в магазині на околиці Києва індичка виявилась несправною. З'ясувати це вдалося лише розкривши упаковку – термін придатності м'яса в порядку. Зіпсований товар вирішили повернути, а заодно перевірити і інші продукти.
Досить постояти у холодильника кілька хвилин, щоб зрозуміти – температурний режим від 0 до +4 градусів Цельсія, як це повинно бути, не дотримується. При такій температурі зберігати м'ясо не можна, і купувати таке м'ясо теж не можна. Вакуумна упаковка виявилася здутої у цілій партії продукту. Такого теж не повинно бути. Одна з курячих тушок вже смерділа.
Крім того, покупці скаржаться і на зіпсовані кисломолочні товари.
"Уже два рази молоко беру і два рази воно було кисле", – розповідає одна з покупців.
Не дотримується і температурний режим зберігання яєць.
Адміністратор магазину виправдовується, що термін придатності сумнівного м'яса ще не закінчився. Обіцяє видалити зіпсовану партію і починають холодильники.
Нагадаємо, в Україні будуть по-новому маркувати продукти. Так, президент Петро Порошенко вже підписав закон № 5448-д "Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обороту і маркування органічної продукції".
Як відзначили у Порошенка, реалізація норм цього документа забезпечить "вдосконалення і гармонізацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу в області виробництва і обороту органічних продуктів".
Крім того, з квітня-2018 в Україні запрацювала нова система контролю над якістю продуктів. Закон, що вступив в силу закон стверджує базові принципи європейської системи державного контролю за безпечністю харчових продуктів.