З початку січня 2019 року ціни на пшеничний хліб в Україні зросли на 27%, а на моркву – знизилися на 13%, виходить з даних онлайн-сервісу "Інфляційний барометр" Міністерства економічного розвитку і торгівлі.
ТОП-5 продуктів, які подорожчали найбільше в період з 1 січня по 5 лютого:
пшеничний хліб – 34,43 грн/кг (+ 27,33%, або 7,39 грн);
яловичина – 149,97 грн/кг (+ 17,51%, або 22,35 грн);
цибуля – 20,75/кг (+ 12,22%, або 2,26 грн);
ковбаси – 183,82 грн/кг (+ 6,4%, або 11,05 грн);
цукор – 16,1 грн/кг (+ 5,16%, або 0,79 грн).
ТОП-5 продуктів, вартість яких знизилася найбільше:
морква – 10,52 грн/кг (-13,27%, або 1,61 грн);
яйця – 29,89 грн/десяток (-7,6%, або 2,46 грн);
капуста – 24,28 грн/кг (-6,94%, або 1,81 грн);
буряк – 13,4 грн/кг (-3,6%, або 0,5 грн);
гречана крупа – 20,78 грн/кг (-2,99%, або 0,64 грн).
Сервіс враховує ціни інтернет-магазинів мережевих супермаркетів. На сайті зазначається, що їх годі було порівнювати з даними Державної служби статистики.
Раніше Держстат повідомив, що за підсумками 2018 року виробництво гречки зросло на 16,3%. В цілому за рік було виготовлено 63,398 тис. тонн гречки – ядриця і січки (подрібнена гречка, яка втратила цілісність ядер).
Крім того, за даними Держстату, торік українські підприємства скоротили обсяги виробництва хліба на 9,6% – до 949 тисяч тонн.