У 2017 році інфляція перевищила прогнози, а найбільше дорожчали товари з групи "сирі продукти харчування" – вони виросли в ціні на 24%. Про це заявив в інтерв'ю "Сегодня" заступник голови Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб, коментуючи інфляційні підсумки року.
"Якщо подивитися на подорожчання товарів з такою розбивкою по групах, буде видно, що в 2017 році найбільше дорожчали сирі продукти харчування. Це стало наслідком несприятливих погодних умов в першій половині року (весняні заморозки) і зростанням експорту м'ясо-молочної продукції", – сказав Сологуб.
Серед овочів і фруктів, за даними НБУ, товаром, який найбільше подорожчав, виявився баклажан, який додав в ціні відразу 207%.
"Але частка цього продукту в споживчій корзині мінімальна, тому на загальну цифру інфляції баклажан мало вплинув", – підкреслив заступник голови Нацбанку.
У той же час, найбільше на зростанні інфляції позначилося подорожчання м'яса та м'ясопродуктів. З 13,7% річної інфляції на їх частку припало 2,4 процентних пункти. Це майже 20% в структурі інфляції, зазначив Сологуб.
"На другому місці за впливом на інфляцію виявилися тютюнові вироби, а на третьому – паливо і паливно-мастильні матеріали", – заявив Сологуб.
Нагадаємо, експерти прогнозують невелике подальше зростання цін і в 2018 році, особливо на молоко, вершкове масло і сигарети.
Детальніше про те, чому росте інфляція і як Нацбанк регулює ціни, читайте на сайті "Сегодня" в інтерв'ю з Дмитром Сологубом.