Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Неблагородна цвіль: українцям в магазинах продають зіпсований сир

7 квітня 2019, 08:13

Вибрати якісний продукт можна за ціною і зовнішнім виглядом, кажуть експерти

"Сегодня" разом з виконавчим директором Союзу споживачів Уккраіни Максимом Несміяновим проінспектували кілька торгових точок, щоб дізнатися, що продають під виглядом якісного сиру і як розібратися, який продукт краще не купувати.

В одному з магазинів на оптовій базі фахівець відразу помічає підозрілі шматки сиру з явно не благородною цвіллю. Експерта цікавить, скільки часу продукт знаходиться на прилавках і чому досі не відправлений на утилізацію. Відповісти на ці питання співробітники магазину не змогли.

Продавці часто намагаються "врятувати" зіпсований сир, пояснює Несміянов. Для цього з шматочків зрізають краєчки, на яких була цвіль – це можна помітити неозброєним оком.

Крім того, слід звертати увагу і на термін реалізації продукту, особливо – нарізаного шматочками. Правда, виробники часто не вказують всю інформацію.

"Термін реалізації товару зменшується місцями до п'яти днів. Питання – скільки цей сир можна продавати в нарізаному вигляді? Тому що у нього падають якісні характеристики. ... Сири, які завакуумовані самим виробником, вважаються більш безпечними. Але важливо дивитися, щоб під вакуумом не було плісняви", – зазначає Несміянов.

Головним же критерієм при виборі сиру повинна бути ціна, запевняє фромаж'є, власниця мережі сирних магазинів Ольга Терницька. Втім, про зовнішній вигляд продукту теж не слід забувати.

В тренді
Не тільки IT: експерти про те, які професії потрібні в Україні

"Сир ніколи не може коштувати менше, ніж 300-400 гривень за кілограм. Тому що ви бачите, скільки зараз коштує молоко. ... Молоді сири – це сири без оболонки. Вони повинні бути досить м'якими і не мати ніякого стороннього запаху. Якщо говорити про напівтверді сири, на них не повинно бути цвілі, тріщин, сухих обвітрених сторін", – радить Терницька.

Цвіль на сирі може бути білою, синьою або чорною. Біла і синя не шкодять здоров'ю, а ось шматочок сиру з чорною пліснявою потрібно викинути. Це означає, що сир зіпсувався.

Молоді сири, за словами фахівців, зберігаються не більше тижня, напівтверді і тверді – 90-120 діб в залежності від температурного режиму. Але зберігати їх потрібно в пластикових боксах без доступу повітря.

Реклама

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...