За 11 місяців 2019 року Україна, жителі якої їдять занадто мало м'яса, імпортувала 21,94 тис. т свинини на суму 41,85 млн доларів. Про це свідчать дані ДФС.
Основним постачальником свинини за звітний період стала Польща з часткою на ринку – 42,39%. При цьому в 2018 році Польща займала всього 20,99% на ринку України.
Найбільші обсяги імпорту свинини в Україну організували з:
- Польща – на 17,74 млн доларів (42,39%);
- Німеччина – на 7,27 млн доларів (17,38%);
- Нідерланди – на 5,65 млн доларів (13,51%);
- Інших країн – на 11,18 млн доларів (26,72%).
У січні-листопаді 2019 року Україна експортувала свинини 2,05 тис. т на загальну суму 4,69 млн доларів. Отже, імпорт свинини в поточному році перевищує експорт в натуральному вираженні в 10,7 разів.
Раніше сайт "Сьогодні" писав про те, що через дефіцит м'яса Китай зацікавився українською свининою. Китай потребує імпортного м'яса, так як 60% поголів'я свиней в країні вирізано через африканську чуму. Це призвело до гострого дефіциту свинини, яка є дуже популярним видом м'яса у китайських споживачів. Як відзначають в асоціації тваринників, така ситуація відкриває для України широкі експортні перспективи. Однак для організації поставок продукції уряду України і Китаю повинні підписати ветеринарний сертифікат.
Новости "Сьогодні" писали, що, на думку експертів, українці вживають в їжу недостатня кількість не тільки риби, а й свинини: при фізіологічній мінімальній нормі споживання такого м'яса в 30 кг на людину в рік в Україні споживається всього 15 кг.
При цьому раніше ми з'ясували, яка свинина краще – з ринку або з супермаркету. Відповідь дізнавайтеся з результатів експерименту "Сьогодні":