Україна в 2018/2019 маркетинговому році (МР, вересень-серпень) може скоротити виробництво цукру на 5,5% і збільшити його експорт на 13%, повідомляє Національна асоціація виробників цукру "Укрцукор" з посиланням на керівника аналітичної служби Sucden Марину Сідак.
"У сезоні 2018/2019 в Україні і Росії спостерігатиметься зниження виробництва цукру – на 5,5% і 11% відповідно, однак у Білорусі прогнозується зростання на 13%. При цьому експорт цукру з України та Росії зросте на 13% і 7% відповідно, в той час як в Білорусі очікується незначне зменшення – на 5%. Крім того, збережеться жорстка конкуренція за ринки збуту", - розповіла Сідак.
За її словами, в Україні тим часом буде спостерігатися зниження внутрішнього споживання.
Як повідомлялося з посиланням на дані "Укрцукор", Україна в поточному МР скоротить експорт цукру мінімум на 25% в порівнянні з попереднім маркетинговим роком. При цьому виробництво цукру в 2017/2018 МР виросло на 6,5% і становить 2,14 млн т.
Відзначимо, навесні закордонні покупці цукру знизили закупівлі в Україні . Найбільша кількість українського цукру тоді також була відправлена в Узбекистан. Нагадаємо, в минулому маркетинговому році (2016/2017) Україна збільшила експорт цукру в 6,8 рази – до 769,3 тис. тонн.
Раніше ми писали про те, що за останні вісім років українці скоротили споживання цукру на 21%. Якщо в 2005 році українці спожили 1,79 млн тонн, то в 2017 році споживання не досягло і одного мільйона тонн, склавши 956 тис. тонн.
А недавно ми писали про те, що на українських ринках ціна цукру, яка зазвичай підскакує в сезон консервації, в цьому році несподівано залишилася незмінною. У свою чергу, аналітики аграрного ринку зізнаються, що прогнозувати цінову політику цукру складно: