Україна продає за кордон не тільки зернові, овочі та фрукти. Зростає частка продукції з доданою вартістю, яку наша країна поставляє на зовнішні ринки. Таку заяву зробив віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба.
"Наші партнери з ЄС відзначають в своїх звітах, що на відміну від світового ринку свіжих продуктів, де Україна тільки починає формувати свою репутацію, перероблені фрукти і овочі вже давно стали сильною стороною країни в усьому світі ", – сказав він.
Так, за даними Мінекономіки за 10 місяців 2019 року, серед харчової продукції, які продемонстрували найбільший приріст з експорту в ЄС знаходяться:
- капуста (+ 2001,9%);
- свинячий жир і жир птиці (+ 40,9%);
- ячмінь (+ 204,8%);
- овес (+ 125,5%);
- яйця (+ 229,8%);
- соєве масло (+ 165,8%);
- коренеплоди (+ 115,8%).
Серед товарів з високою доданою вартістю:
- молюски (заморожені, копчені і т.п. – + 389,5%);
- варення, джеми, желе, мармелад (+ 226%);
- молочні продукти (маслянка, вершки, йогурти, кефіри, згущене молоко і т.д. + 203,3%);
- екстракти, есенції, концентрати кави, чаю, цикорію (+ 377,5%).
Крім цього зросли обсяги експорту:
- масла і масел (+ 67,8%);
- готових виробів із зерна (пластівці, + 65%);
- круп (+ 37,3%);
- хлібобулочних кондитерських виробів (+ 26,7%);
- макаронних виробів (+ 14,68%);
- приготованих овочів (консерви без оцту, + 65%);
- цукру (+ 41,6%);
- меду (+ 24,3%).
"Той, хто хоче, знаходить можливості для виходу на ринки ЄС, хто не хоче, розповідає "байки" про те, що нас там не чекають з нашою продукцією. Статистика демонструє постійне позитивний тренд і свідчить про одне: наша продукція дуже затребувана, а експортувати в ЄС – вигідно ", – підкреслив Кулеба.
Раніше сайт "Сьогодні" писав про те, що товарообіг між Україною і Європейським Союзом в січні-листопаді 2019 року склав 42 млрд доларів, або 41,5% від загального торговельного обороту нашої країни.
Також ми розповідали про те, що обсяги виробництва меду в Україні складають 70-80 тис. тонн на рік, що перевищує обсяги експорту та споживання цієї продукції на внутрішньому ринку і призводить до накопичення запасів.
А новини "Сьогодні" розповідали про те, скільки можна заробити на зборі ягід в Україні: