Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Україну завалили неякісної гречкою з Росії: чому ростуть ціни

3 лютого, 16:41

За рік популярна крупа подорожчала на 60%, експерти пояснили ситуацію

Замість пшениці – льон і гірчиця, а замість гречки – нут і амарант. Поки ми з вами чекаємо дешевої гречки на полицях магазинів, вітчизняні аграрії освоюють зарубіжні ринки "суперфуду". Це вже стає гіркою правдою: ми втратили звання "гречаної" країни, продаємо равликів і купуємо сало.

Тому не дивуйтеся, коли аграрні аналітики говорять, що в 2020 році може подорожчати багато продуктів. І в кошику якраз традиційні для українців хліб, цукор і гречка, посіви якої скоротилися втричі. Дивна ситуація: ми зробили гречку модною, коли експортували у великих обсягах, а зараз навпаки – ввозимо її з-за кордону.

"Українці люблять гречку. Завдяки нам вона світом пішла потроху, хоча ще не стала такою популярною", – зазначає президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

З ріку в рік під гречку в Україні відводять все менше земель. З 2017 року посіви цієї культури скоротилися втричі.

"Якщо 20 років тому Україна гречку вирощувала на 600 тисячах гектарів площі, то в цьому році тільки на 63 тисячах гектарів. Це – мінімальний рівень за всі роки існування нашої держави", – констатує виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

Виявляється, виробникам популярної крупи стало нерентабельно вирощувати її в Україні. Вигідніше сіяти пшеницю, кукурудзу і соняшник.

"Україна в 2019 році зібрала десь понад 80 тисяч тонн для власних потреб. Але для внутрішнього споживання Україні потрібно мінімум 120-140 тисяч тонн", – підраховує директор зернопереробного підприємства Іван Шилов.

Через це на українському ринку виник дефіцит, який і відчули ми на своїх гаманцях. За рік гречка в країні подорожчала на 60%, перевищивши позначку в 27 гривень за кіло.

Щоб задовольнити попит, крупу довелося закуповувати за кордоном. Причому переважно у Казахстану. Правда, в цій країні гречку тільки перебирають і фасують, а вирощують культуру в іншому місці – в Росії. Тобто ми купуємо крупу в країни-агресора.

"Росія в 2018 році виростила мільйон тонн гречки. Самій Росії потрібно 250 тисяч тонн. Тобто 700 тисяч тонн у неї було зайвих. Тоді діяла заборона на ввезення. І що зробили росіяни? Вони переробили її на казахстанському підприємстві. А з огляду на те, що Казахстан і Україна мають договір про зону вільної торгівлі, просто завезли цю крупу на територію України", – розповідає директор зернопереробного підприємства Іван Шилов.

Читайте також: "Золоті" фрукти: в Україні стрімко дорожчає виноград

"Цей найдешевший сегмент гречки, що ми бачимо в магазинах, де сам можеш собі зважити, – це все російська гречка, завезена за різними схемами або через Молдову, або через Казахстан. У нас на ринку 70% російської гречки. Росія вже фактично виборола наш ринок. І останні два роки була масова експансія на наш ринок", – додає Сергій Громовий.

В тренді
Не тільки IT: експерти про те, які професії потрібні в Україні

При цьому в російської гречки наочні проблеми з якістю, констатують фахівці.

"Ми робили в лабораторії аналізи гречки, яка заходила в Україну з Казахстану, але це було російське зерно. Це 100-відсоткова інформація. І з 12 показників якості лише два відповідали українським стандартам", – говорить Іван Шилов.

Через ситуацію, що склалася з українськими посівами гречки ціна на крупу неухильно зростатиме, попереджають експерти.

"Баланс говорить про те, що навесні 2020 року зростання ціни на гречку відбуватиметься як на оптових ринках, так і в роздрібному сегменті", – говорить Сергій Громовий.

Але чи означає це, що українцям слід запасатися відносно дешевою крупою зараз, поки вона не подорожчала ще сильніше? Фахівці та учасники ринку так не думають.

"Гречка є, і купувати її мішками абсолютно не потрібно", – вважає Іван Шилов.

Читайте також: Де українське: чому польське молоко дешевше, ніж вітчизняне

"Я думаю, що нам треба розслабитися, тому що гречку можна замінити чимось. Якщо я люблю гречку, то я заплачу за неї трохи більше. Але в цілому головне, щоб ми були спокійними, що не помремо від голоду", – додає Леонід Казаченко.

До речі, поки гречка дорожчає, в Україні різко подешевшала картопля. Наприклад, в останній тиждень січня картопля гуртом продавалася по 7,5-8,5 грн / кг. Загалом за місяць ціни просіли мінімум на 20%. Втім, у порівнянні з минулим роком картопля сьогодні коштує на 30% дорожче.

Реклама

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...