Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

"Укрспирт" продадуть: навіщо це потрібно і що буде з ринком

3 грудня, 07:23

Анастасія Іщенко

Частка тіньового обороту харчового спирту зросла до 55% 2019 року

/ Фото: Getty Images

Реклама

Ще на початку жовтня стало відомо, що державне підприємство "Укрспирт" планують передати на приватизацію. Про це написав міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов на своїй сторінці в Facebook.

"Починаємо рухатися щодо "Укрспирту". Це один з найкорумпованіших і найкримінальніших напрямків", – зазначив він і додав, що підприємство відправлять на приватизацію, галузь демонополізуватимуть, а над деталями самої концепції ще попрацюють.

"Укрспирт" – це державне підприємство, яке виробляє найбільшу кількість спирту та спиртовмісної продукції в Україні (крім нього, в країні виробляють спирт підприємства МОЗ – ця продукція використовується для медичних цілей). Крім того, що саме їхній спирт використовується як сировина для лікеро-горілчаних виробів, фармацевтики, парфумерії і т.д., в компанії також виробляють власні лікеро-горілчані продукти, біоетанол, який використовується для виробництва біопалива, барду (відходи від виробництва етилового спирту, використовується як корм для тварин) і т.д.

Довгий час "Укрспирт" залишається монополістом у сфері виробництва спирту в Україні, оскільки навіть на законодавчому рівні закріплено, що тільки це підприємство може легально виробляти спирт. Зараз у підприємства є 41 виробничий майданчик по всій країні. Однак тіньовє виробництво спирту зростає з кожним роком.

За даними Держстату, за останні 10 років виробництво легального харчового спирту в Україні скоротилося вчотетверо. Тільки в січні-квітні 2019 року порівняно з аналогічним періодом минулого року виробництво горілки в Україні скоротилося на 10,6% – до 3,3 млн декалітрів. І така тенденція простежується з року в рік.

Водночас, як відзначають в офісі президента України, частка тіньового обороту харчового спирту зросла з 10% 2007 року до 55% від загального споживання харчового спирту в країні 2019 року.

Сайт "Сьогодні" розбирався, чому "Укрспирт" віддають на приватизацію, чи потрібно це і як зміниться ринок.

Навіщо потрібна приватизація "Укрспирту"

Навколо "Укрспирту" нерідко виникають скандали. Так, два роки тому в Нацполіції повідомляли, що підприємство купувало енергоносії за завищеними цінами. Багато галасу свого часу наробило вбивство колишнього директора "Укспирту" Віктора Панкова. Ще одного колишнього директора підприємства Михайла Лабутіна в розшук оголошував сам Інтерпол. На початку 2018 року його затримали в Румунії. Чоловіка підозрюють у розтраті 260 млн грн і організації вбивства Віктора Панкова.

Ми розпитали експертів, навіщо все ж потрібна приватизація цього підприємства і як це допоможе демонополізувати ринок. На жаль, в самій компанії на наш запит не відповіли.

Економічний експерт Борис Кушнірук у коментарі сайту "Сьогодні" зазначає, що підприємства, які входять до "Укрспирту", колись забезпечували потреби всього Радянського Союзу в харчовому спирті. А коли СРСР розвалився і сфера зменшилася до розмірів України, виявилося, що більшість підприємств просто не потрібні з точки зору легальних обсягів виробництва харчового спирту. Це породило контрафакт.

"Але потрібно розуміти, якщо зараз йти тим шляхом, який пропонує уряд, тобто шляхом повної лібералізації, ми отримаємо тільки ще більший хаос. Тому що потреби в харчовому спирті об'єктивно лімітовані. Все інше потраплятиме на тіньовий ринок", – зазначає Кушнірук.

За його словами, колись міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий пропонував іншу модель перехідного періоду для "Укрспирту". Однак тоді її не підтримали.

"Він пропонував чітко зафіксувати, що має бути 5 років перехідного періоду, під час якого держава продовжить контролювати виробництво харчового спирту. До цього держава проводить приватизацію, тому що її беззастережно потрібно проводити. Але потрібно проводити приватизацію підприємств (що входять до складу "Укрспирту". – Ред.) з автоматичним лімітом на виробництво харчового спирту. І так легально працюючі підприємства, яких насправді не так і багато, продаються доти, доки не закриють потребу в ринку легального виробництва спирту. Все інше вже продається виключно з забороною виробництва будь-яких обсягів харчового спирту на ці п'ять років. Щоб на ринку не було тієї кількості обсягів, які не потрібні легальному ринку", – пояснює Кушнірук.

Експерт також зазначив, що ті підприємства, які зможуть виробляти харчовий спирт, повинні бути зацікавлені в тому, щоб не перевищувати свої ліміти і не працювати на тіньовий ринок. Порушення повинні жорстко каратися, аж до позбавлення ліцензії. Як розповів Кушнірук, це була б оптимальна модель. З одного боку, ми проводимо приватизацію, з іншого – запускаємо конкуренцію на ринку, і при цьому створюємо механізм контрольованого переходу.

"Проводиться не тільки приватизація, а й демонополізація виробництва спирту. Зараз виробництво спирту – це державна монополія. В демонополізації виробництва спирту зацікавлені виробники горілки. Тепер вони самостійно зможуть виробляти спирт, а не купувати його у "Укрспирту". Це знизить собівартість і принесе їм додаткові доходи", – говорить в коментарі сайту "Сьогодні" кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

На його думку, держава від демонополізації галузі та продажу "Укрспирту" зазнає втрат. Хоча в уряді і озвучили, що вони очікують отримати від продажу підприємства 5 млрд грн, але, за словами Хмелевського, ця цифра нереальна, тому що навіть самі заводи фізично і морально застаріли і продати їх можна хіба що на металобрухт.

"Фінансові проблеми "Укрспирту" треба розв'язувати через зміну моделі управління, для початку – навести елементарний господарський порядок і прибрати корупційні схеми. Останні завдають йому сотні мільйонів збитків, підтвердженням чому є ревізії Держаудитслужби. Ревізії охопили діяльність "Укрспирту" за 2015-2016 та I квартал 2017 року і показали збитки і/або нецільові витрати в обсязі майже 1,9 млрд грн", – говорить кандидат економічних наук, викладач Запорізького національного університету Костянтин Денисов.

Він додає, що, зокрема, 856 млн грн – це втрачені доходи через те, що не вживалося жодних заходів для розширення ринків збуту, 487 млн грн – платежі сумнівним фірмам, 50 млн грн – збитки від виробництва необлікованого спирту.

Що з цього вийде і як позначиться на цінах

Незважаючи на те, що "Укрспирт" має потребу в змінах, експерти до планів уряду поставилися скептично. Так, Олександр Хмелевський зазначає, що не варто очікувати зростання надходжень до Держбюджету після демонополізації галузі. Вартість ліцензії на право виробництва спирту навряд чи буде високою, а від податків на прибуток приватних підприємств ухиляються.

"Державі було б під силу навести в області порядок і провести модернізацію. Спиртова галузь – це курка, яка може нести золоті яйця. Однак, замість того, щоб захищати інтереси держави, влада працює на збагачення виробників горілки", – поділився думкою Хмелевський.

Борис Кушнірук також говорить про ризики.

"Об'єктивно, харчового спирту на ринку з'явиться набагато більше, ніж його потрібно взагалі. І значна його частина просто потрапить в тінь через те, що виробляти спирт дадуть всім, кому завгодно. А якщо ви втратите контроль за тим, скільки спирту виробляється , то ви точно отримаєте велику проблему і з податками, і з криміналізацією цієї сфери", – зазначив він.

Схожу думку висловив і Олександр Хмелевський, зазначивши, що якщо проконтролювати кількадесят державних підприємств складно, то з приватними може бути ще гірше.

"Тіньове виробництво спирту тільки збільшуватиметься. А значить, кількість неякісного спирту на ринку зростатиме. Стосовно цін, то вони залежатимуть від того, чи створять нові великі виробники монополію. Якщо ринок контролюватимуть кілька бізнес-груп, то ціни на спирт можуть істотно зрости", – підсумував експерт.

Нагадаємо, в середині листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 2300 про скасування з 1 січня 2020 року державної монополії на виробництво спирту.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...