Українські магазини відкрили продаж вина зі знижкою до шашлику. Дешеву пляшку або упаковку червоного в супермаркеті можна знайти навіть за 40 гривень. Журналісти "Сегодня" розбиралися, чому цей алкоголь такий дешевий і безпечно його вживати.
Керівник центру незалежних споживчих експертиз Валентин Безрукий радить уважно читати, що написано на упаковці – адже в період травневих свят ризик купити замість вина спирт з барвником різко зростають.
"Якщо не перераховуються сорти винограду, то там можна намішати всього, чого завгодно", – говорить Безрукий.
Кореспонденти "Сегодня" попросили у професійних сомельє порівняти акційну вино за 37 гривень зі звичайним за 88 гривень. Експерт Наталія Благополучна відразу зазначає, що колір у акційного вина світліший. До того ж насторожує запах напою – фахівець виявила явний аромат спирту. Акційне вино експерт дегустувати не ризикнула.
Такі напої роблять з дешевих сортів винограду, доповнюють барвниками, цукром і спиртом, а це небезпечна бомба для організму, говорять лікарі.
Страждає печінка, страждає головний мозок при отруєнні метиловим спиртом, можна осліпнути", – розповідає анестезіолог Анна Онищенко.
А якщо випити зайвого, наслідки такого застілля можуть бути летальними.
Нагадаємо, раніше в Україні запрацював закон, який полегшує життя виноробам. Під невеликими виробництвами виноробної продукції маються на увазі підприємства, які виробляють виноградні, плодово-ягідні вина і медові напої з матеріалів виключно власного виробництва. Виноград, ягоди та мед для таких виноматеріалів також повинні бути власного виробництва.