У цукрозаводчиків України виникли проблеми : згідно з оперативною інформацією НАЦУ " Укрцукор " , цукрові буряки в цьому році відстають в розвитку . Чи зумють цукрові буряки наздогнати в розвитку хоча б минулорічні показники , буде залежати від погоди в серпні , пише UBR.
Експерти нагадують , що головною причиною недобору врожаю цукрових буряків в минулому році стала посуха в період з кінця липня до середини серпня . Аналітики " Укрцукру " вважають , що при регулярних опадах в серпні – середині вересня ситуація на полях може бути не гірше , ніж в минулому році .
Незважаючи на сталу на початку серпня спеку , поки в асоціації не змінюють своїх прогнозів щодо виробництва цукру в цьому році . Як раніше повідомляла керівник аналітичного відділу " Укрцукру " Руслана Бутіло , в новому сезоні цукроваріння буде вироблено близько 2 млн тонн цукру , чого цілком достатньо для задоволення внутрішнього попиту , що становить 1,5 млн тонн .
Однак 500 тис . тонн перехідних залишків вже не здаються такими великими , якщо врахувати , що в 2016/2017 маркетинговому році ( вересень-серпень ) вже вивезено майже 739 тис . тонн цукру .
Несолодкі перспективи
Ціни можуть підскочити
Традиційно літо – період домашньої консервації і варіння варення . З огляду на , як багато Україна експортувала цукру , ціни на цей продукт в період максимального попиту повинні були б рости , нехай і не дуже сильно . Проте , вартість цукру на внутрішньому ринку зберігає стабільність . Кілограм піску зараз в роздріб коштує 17-22 грн . Згідно з даними Держстату , з початку року ( на 1 липня 2017 року) солодкість подорожчала на 9,1 % , а по відношенню до червня 2016- го – на 14,4 % . При цьому ціни виробників цукру зросли відповідно на 10,3 % і 20,4 % .
Хоча зростання експорту в будь-якому випадку буде тиснути на загальну ринкову ситуацію, і навіть враховуючи, що дефіциту не буде, можна очікувати підвищення цін в майбутньому.
Зараз експорт цукру значно сповільнився через несприятливу світову кон'юнктуру. Світові ціни почали знижуватися з лютого. І до червня досягли мінімальних позначок. Так, середнє значення індексу FAO на цукор в червні склало 197,3 пункту. Це на 13,4% менше, ніж в травні і стало найнижчим показником за останні 16 місяців.
Але вже в липні ціни почали рости. Головні причини зростання – низькі запаси продукту в країні, а також ранній активний експорт та підвищення цін на світовому ринку.
31 липня 2017 ф'ючерси на цукор зросли до свого найвищого рівня за останні два місяці. Причиною послужило скорочення обсягів переробки цукрової тростини виробниками Бразилії. Ціна на цукор-сирець для поставки в жовтні збільшилася на 3,8% – до $ 328,4 / т – це найвищий рівень з 30 травня.
За інформацією дослідницької компанії Sucden Financial Research, бразильські фермери можуть збільшити виробництво етанолу, а не цукру. Чому сприятиме зниження податку на етанол і збільшення частки (більше ніж очікувалося) очерету, що йде на виробництво етанолу. Нагадаємо, Бразилія є найбільшим в світі виробником цукру, а виробники тростини можуть переробляти його як на цукор, так і на етанол.
У той же час в Мінагропроді вважають, що в Україні немає передумов для зростання ціни на цукор. Як нещодавно повідомив в. о. міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк, погодні умови не позначилися на стані посівів цукрових буряків. А тому виробництво цукру буде на рівні минулого року, а ціни – збережуть свою стабільність.