Як харчуватися жителям мегаполісів: поради дієтолога

Ці рекомендації допоможуть скоротити вплив несприятливих факторів на здоров'я

Життя в мегаполісі динамічне і мінливе. Велике місто вимагає особливого образу життя і харчової адаптації. Незмінним залишається лише прагнення бути здоровим і залишатися в гарній фізичній формі. Зазвичай для жителів мегаполісу це проблемна область. Тривале перебування в офісних приміщеннях, відсутність адекватного фізичного навантаження, постійний стан напруження при нестачі відпочинку – вплив цих факторів посилюється порушенням правильного режиму харчування.

Житель міста часто їсть нерегулярно, одноманітно і схильний до переїдання в другій половині дня. Як наслідок, в організмі виникає нестача вітамінів, біологічно значущих елементів та інших корисних речовин.

Реклама

16 листопада в рамках Milk Media Workshop дієтолог-гастроентеролог Галина Незговорова провела лекцію, яка була присвячена питанням, що пов'язані з культурою харчування в мегаполісі.

a24c420a-e14f-4998-990b-558e6c91c0b7_01

Фото: Прес-служба

Реклама

На думку Галини, основні складові здоров'я людини за ступенем їх значимості можна вибудувати так: генетика – 15%, медична підтримка – 15%, навколишнє середовище – 20%. Однак найважливіший спосіб життя. До головних проблем жителів мегаполісів дієтолог віднесла:

  • Постійний стан напруження (стреси різного ступеня вираженості) при відсутності достатнього відпочинку або емоційної розрядки, синдром хронічної втоми;
  • Незадоволення соціальним положенням;
  • Відсутність адекватного фізичного навантаження;
  • Постійне перебування в офісних приміщеннях (відсутність чистого повітря);
  • Порушення режиму харчування (нерегулярне, одноманітне, переїдання у другій половині дня, частіше у вечірній час перед сном, перекушування неякісними продуктами – фастфуд, солодощі, продукти з великою кількістю цукру, солі, недостатня кількість овочів, фруктів, ягід, злаків у щоденному раціоні, недолік якісної чистої води).

Серед моделей харчової адаптації в сучасному мегаполісі Галина Незговорова виділила наступні:

  • Людина готує собі страви сама. Даний підхід вимагає багато часу на те, щоб розбиратися в корисних і шкідливих властивості різних продуктів і добавок. Також необхідно добре орієнтуватися в сучасних харчових трендах і віяннях, щоб розуміти, які з них корисні і підходять саме для вашого організму. Це також непросте завдання, адже необхідно вміти правильно приготувати продукти. Нарешті, потрібно виділити час для готування страв.
  • Можна ходити в правильні ресторани. На перший погляд, цей спосіб допомагає скоротити шлях до здорового харчування. Однак і дана модель також вимагає значних витрат часу від свого послідовника. Щоб підібрати індивідуальне меню, необхідно бути в курсі ресторанного життя міста, ходити в різні заклади, постійно актуалізувати свій кулінарний досвід. Ви повинні бути впевненими в якості продуктів і технології їх приготування. Крім того, з'являється додатковий обмежуючий фактор – фінансові витрати, що ростуть.
  • Замовлення страв додому. Тут існує два основних типи сервісів. Одні пропонують швидко приготовану не корисну їжу, яка втамовує відчуття голоду, але може мати негативний вплив на організм. Інші допомагають розробити і підібрати меню, виходячи з ваших добових потреб в енергії та корисних мікроелементів з урахуванням ваших уподобань в продуктах. Це один з найбільш індивідуально орієнтованих підходів у формуванні раціону харчування і, разом з тим, один найдорожчих.
  • Харчування в закладах фастфуду. Швидко і недорого. Як правило, їжа в таких закладах містить багато швидких вуглеводів, які забезпечують сплеск енергії, хоч і не на тривалий час. Але користь від такого харчування, м'яко кажучи, сумнівна.
  • Вегетаріанство. Його також можна виділити в окремий тренд міського харчування. Дуже популярна в даний час концепція, яка, тим не менш, потребує обережного підходу. Рішення про відмову від м'ясної їжі необхідно приймати, базуючись на особливостях свого організму. Наприклад, найбільш суворі вегетаріанці – вегани зовсім відмовляються від їжі тваринного походження, виключаючи з раціону навіть молоко і яйця.
Реклама

Також дієтолог озвучила основні принципи правильного харчування. До них відносяться:

  • Регулярність прийому їжі;
  • Різноманітність;
  • Помірність в кількості (кількість енергії, що надходить в калоріях, має дорівнювати енергії, що витрачається протягом дня);
  • Використання якісних продуктів харчування;
  • Збалансованість по харчових інгредієнтах в залежності від способу життєдіяльності та індивідуальних потреб (з урахуванням статі, віку, фізичного навантаження, наявності захворювань);
  • Правильна кулінарна обробка продуктів і сприятливе їх поєднання в стравах;
  • Облік культурного і економічного контексту (релігійні переконання, традиції, географічні, соціальні та економічні фактори).

Галина Незговорова поділилася практичними порадами щодо здорового харчування і склала зразкове меню на день. Щоб залишатися здоровим і зберегти хороше самопочуття, потрібно вживати:

  • 4 види свіжих овочів некрохмалистих (брокколі, цвітна капуста, кабачок, гарбуз) і фруктів – не менше ніж 400 г;
  • 1-2 порції каші (вівсяна, гречка, нешліфований рис, пшоно);
  • бобові (квасоля, горох);
  • зелень (петрушка, шпинат, рукола, кріп, кінза, салат);
  • білкові продукти (1 яйце, 100 г якісного м'яса або риби, 100 г сиру, 1 склянка молока (при переносимості) або кисломолочного продукту низької жирності з додаванням насіння льону, 50 г сиру);
  • шматочок цільнозернового або висівкового хліба;
  • невелику жменю горіхів/насіння (волоський, мигдаль);
  • 1/2-1 стакан ягід;
  • лляна олія + оливкова + кукурудзяна – по 1 ч. ложці;
  • 1-1,5 л. чистої води;
  • не більш як 5 г солі (по можливості використовувати йодовану).

Крім цього, при відсутності непереносимості лактози дієтолог порадила пити функціональне молоко з вітаміном D3. Як правило, таке молоко піддається УВТ-обробці, яке допомагає зберегти без втрат і на тривалий час важливі для людського організму компоненти. Деякі з них – наприклад, казеїн і лактоза – невідомі в інших продуктах харчування. Додавання D3 дозволяє добрати добову норму цього вітаміну, чого часто неможливо досягти при звичайному харчуванні. Без D3 кальцій і фтор, яким багате молоко, не засвоюються в організмі людини.

Нагадаємо, раніше вчені назвали найнебезпечніші алкогольні напої.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти