Як допомогти організму оздоровитися в літній сезон

П'ємо чай, не бігаємо біля доріг і розвантажуємося огірками

Літо – найкращий час, щоб "прокачати" імунітет і засипати організм вітамінами на цілий рік. Як це зробити, розкажуть дієтологи Альона Юдіна та Ольга Каспрук.

ЗМЕТИКУВАТИ НА ЧОТИРЬОХ

Реклама

Правильний літній раціон повинен базуватися на принципах "корисно", "безпечно" і "збалансовано". Тому поряд зі свіжими овочами, фруктами і ягодами на столі обов'язково повинні бути присутніми кисломолочні продукти, злаки і білкова їжа.

Кисломолочні. З кисломолочних продуктів влітку віддайте перевагу кефіру, йогурту, геролакту, сиру (з жирністю не більше 5%, тому що жирний швидко псується через спеку, а також перешкоджає засвоєнню кальцію). Добова норма сиру для дорослої людини – 100-150 грамів. Йогурт намагайтеся їсти тільки домашній: він не містить консервантів, стабілізаторів і підсолоджувачів. Кефір, геролакт і будь-які інші кисломолочні напої вибирайте з жирністю 1-2,5% і не пийте більше 250 мл, якщо ви жінка, і 500 мл, якщо чоловік. Окремим рядком варто виділити кефір: він містить корисні бактерії, які нормалізують мікрофлору кишечника і покращують роботу ШКТ. Тому всім без винятку рекомендується на ніч випивати склянку кефіру. Піде він на користь і охочим схуднути, адже невелика кількість білка, що міститься в ньому, прискорює обмін речовин.

ЗЛАКИ. Зернові каші – незамінний продукт в раціоні. Він багатий вітамінами (особливо групи В), мікроелементами, рослинним білком і "повільними" вуглеводами, які надовго забезпечують відчуття ситості. Також злаки удосталь містять клітковину, яка очищає організм від шкідливих токсинів і шлаків.

Реклама

Запам'ятайте найбільш корисні каші: гречана, вівсяна, ячна, житня, пшенична і з нешліфованого рису.

Обсяг порції залежить від статі, конституції тіла і рівня фізичної активності. Орієнтовна норма для жінок середнього віку – 100-150 грамів на добу, для чоловіків – 200-300 грамів. Також влітку рекомендується включати в раціон хліб грубого помелу або цільнозерновий, але обов'язково бездріжджовий. Від білого хліба, здобної випічки і солодощів з кремом краще відмовитися – користь для організму вони не приносять, а ось калорій в них предосить.

БІЛКИ. Вони – будівельний матеріал для клітин організму, тому життєво необхідні в будь-яку пору року. Повноцінний білок міститься в продукції тваринного походження – м'ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах. Білок рослинного походження (крупи, бобові, гриби) неповноцінний, оскільки містить лише кілька незамінних амінокислот. Влітку краще зменшити споживання м'яса до двох-трьох разів на тиждень, замінивши його рибою: вона легше і швидше засвоюється.

ОВОЧІ ТА ФРУКТИ. Обов'язкові складові літнього меню – овочі і фрукти. Вони багаті вітамінами і мікроелементами, а також харчовими волокнами, які стимулюють перистальтику кишечника. Овочі можна вживати в будь-якому вигляді: сирими, вареними, тушкованими, запеченими. Однак не перегніть палицю з термічною обробкою, щоб не вбити всі корисні речовини. Їсти їх треба щодня в будь-який час дня. А от з фруктами інша історія: ласувати ними бажано до 16:00 – так вони краще засвоюються. Ще одне важливе правило: намагайтеся вживати фрукти в самий розпал сезону їх дозрівання. Наприклад, зараз налягайте на черешню і вишні, в липні – на малину, смородину, абрикоси, аґрус, у серпні – на дині, кавуни, яблука, персики. "Важливо пам'ятати, що деякі овочі (морква і буряк) та фрукти (груші, банани, дині, персики, виноград) містять дуже багато цукру, тому можуть сприяти набору зайвої ваги", – попереджає Олена Юдіна.

Реклама

АЛЕРГІЯ НА ФРЕШІ

Пити влітку хочеться часто, але виявляється, що вгамовувати спрагу в спеку треба вміти. "Вода відіграє одну з основних ролей у терморегуляції організму, тим самим захищаючи нас від перегріву і теплового удару", – пояснює Ольга Каспрук.

  1. Є кілька правил вживання води у спеку.
  2. Пийте дрібно, маленькими ковтками.
  3. Не пийте залпом занадто холодне.
  4. Вода з температурою менше 20 градусів не тільки не втамовує спрагу, а й заважає травленню.
  5. Також намагайтеся пити за 30 хвилин до або після їди.

НОРМА ЖИТТЯ. При нормальній температурі повітря і помірної фізичної активності людина має випивати в день не менше 1,5 л води. При жарі добова потреба збільшується в середньому до 2,5 л. При цьому віддайте перевагу чистій воді – вона найкраще втамовує спрагу. Крім води, можна також пити неміцний зелений і імбирний чай. А ось на компоти і киселі зі свіжих фруктів, свіжовичавлені фреші намагайтеся не налягати. Бажано навіть порадитися з лікарем, чи варто їх пити в принципі. Особливо в тому випадку, якщо у вас є скарги на стан ШКТ або трапляються алергічні реакції, тому що фруктова кислота може викликати загострення хронічних захворювань. Від міцного чорного чаю і кави краще і зовсім відмовитися або хоча б звести їх споживання до мінімуму (максимум – одна чашка в день після їжі). Крім того, щодня їжте рідкі страви – окрошку, гаспачо, овочеві супи.

ВАШЕ ЗДОРОВЕ МЕНЮ

Спекотного літа режим харчування і меню мають велике значення, адже ви можете поліпшити свій стан, всього лише збалансувавши їх. Для цього намагайтеся снідати раніше – в 7: 00-8: 00, обідати до настання полуденної спеки, а вечеряти – не пізніше ніж за 3-4 години до сну. Протягом дня влаштовуйте перекушування.

ПО КАЛОРІЯХ. Калорійність добового раціону розподіляється так: на сніданок припадає 25%, на ланч – 5-10%, на обід – 20-35%, на полуденок – 10%, на вечерю – 25%. Ідеальний сніданок – гречана каша з молоком. У гречці міститься багато рослинного білка, а в молоці – тварини. Можна також зварити геркулес, але не пластівці швидкого приготування. Готову страву приправте ложкою олії.

"Навіть при бажанні схуднути можна повністю позбавляти організм жирів. Це може призвести до порушення обміну речовин, – каже Альона Юдіна. – Разом з жирами ми отримуємо незамінні жирні кислоти, які не виробляються організмом і повинні надходити з їжею. Тому чайна ложка оливкової олії першого холодного віджиму не завадить".

Чергуйте каші з сирною запіканкою, омлетом з овочами, сирниками, сиром. Перекусити краще фруктами або домашнім йогуртом. На обід подайте гарнір (цельнозерновую кашу, овочеве рагу), салат зі свіжих овочів, а також рибу чи м'ясо (відварені або гриль). Полуднують бутербродом з цільнозернового хліба з овочами і сиром або сиром. На вечерю краще обійтися без гарніру, щоб не перевантажувати шлунок перед сном: віддайте перевагу салату зі свіжих овочів і доповніть його тушкованою, відварений або запеченою рибою, морепродуктами, нежирним м'ясом.

СКИНУТИ ЗАЙВИЙ ВАНТАЖ

Розвантажувальні дні – відмінний спосіб відпочити від важкої їжі. Звичайно, взимку таке розвантаження теж повинно проводитися, але влітку її робити набагато комфортніше.

ЧАСТОТА. Якщо ви будете робити розвантажувальний день хоча б раз на два тижні, ваш організм буде вам дуже вдячний і навіть зуміє скинути до трьох зайвих кіло на місяць, якщо, звичайно, дотримуватися помірності в подальшому раціоні.

ОГІРКИ ТА ЯБЛУКА.  Найпростіший і ефективний спосіб розвантажитися – огірковий. Цей унікальний овоч містить мізерну кількість калорій, а також тартронову кислоту – речовину, яка значно уповільнює процес перетворення вуглеводів в жири. Якщо ви вирішили влаштувати огірковий розвантажувальний день, візьміть 1,5 кг свіжих міцних овочів і розподіліть їх так, щоб вистачило на 5-6 прийомів протягом дня. Також можна влаштовувати "рослинні" розвантаження. Для цього запасіться 1,5 кг різноманітних овочів і фруктів і протягом дня вживайте тільки їх.

ХОЛОДНИЙ ВОРОГ ЛЮДЕЙ

Правила спекотного літа включають в себе не тільки рекомендації по режиму харчування і збалансоване меню. Важливо прожити цей сезон так, щоб восени не було боляче за час, витрачений на відпочинок, а на лікування. Лікар-терапевт Тетяна Демченко і педіатр Олена Грубич розповіли "Сегодня", як уберегти себе від теплових ударів і простуд, що підстерігають нас в літню погоду практично на кожному кроці.

УРОКИ БЕЗПЕКИ. Одним спекотно, іншим – холодно... Це біда всіх офісних працівників і не тільки! Медики нарікають, що основна маса просто звертаються за допомогою в літній період саме після близького "спілкування" з кондиціонерами і вентиляторами.

Щоб не стати жертвою рятівного охолоджувача, лікарі рекомендують встановлювати його температуру не нижче 23-25 градусів.

В ідеалі різниця між температурою за вікном і в приміщенні не повинна перевищувати 3-4 градуси.

"Різкі перепади температури – більше 10 градусів – можуть викликати у людини тепловий стрес, в результаті якого імунітет помітно послаблюється, – пояснює Тетяна Демченко. – Друга небезпека – перебувати під прямим потоком повітря кондиціонера або вентилятора. Продути шию або бік можна всього за якісь 15-20 хвилин, а лікування затягнеться на значно більший термін. Зараз в офісах все частіше встановлюють централізоване вентилювання – це більшою мірою вирішує проблему. Але потрібно також пам'ятати, що професійна чистка кондиціонерів потрібна мінімум двічі на півроку. В іншому випадку замість чистого прохолодного повітря людина буде вдихати потік патогенних мікробів, які можуть викликати розвиток важких форм пневмонії. Періодично концідіонер вимикаєте і відкрийте вікна, щоб природним протяг оновив повітря у вашому приміщенні".

"ЛЬОДЯНИЙ ВЕНТИЛЯТОР". Швидко охолодити повітря можна за допомогою вентилятора, якщо під або навпроти нього поставити кілька пляшок із замороженою водою або тарілку з льодом. Так створиться ефект кондиціонера, і температура в приміщенні знизиться на 2-3 градуси. Також розпилюйте воду в повітря і на штори, приберіть килими і частіше (якщо потрібно – кілька разів на день) протирайте підлоги дуже холодною водою.

СПОРТ У СПЕКУ

"У спекотну погоду займатися спортом не рекомендується, – попереджає Тетяна Демченко. – Адже при активних фізичних навантаженнях порушується терморегуляція організму, підвищується температура тіла, що може спровокувати тепловий удар. Але зовсім відмовлятися від фізкультури теж не варто, якщо це буде в міру. Так, наприклад, біг, ходьба, заняття йогою і велопрогулянки цілком припустимі. Головне, вибрати для цього правильні час і місце".

Пробіжку. Кращий час для пробіжки, пішої прогулянки або велоїзди – ранній ранок або вечір (до 8 год і після 20:00). При цьому відмовтеся від ідеї бігати або їздити на велосипеді по пішохідних доріжках уздовж доріг. Під час виконання цих фізичних навантажень дуже важливо правильно дихати, а вдихання вихлопних газів навряд чи піде вам на користь.

Выбирайте для спорта парк или лес, где есть тенек и много кислорода.

До слова, всупереч поширеній думці, людям із зайвою вагою краще відмовитися від бігу, замінивши його пілатесом, ходьбою або вправами на велотренажері – ефект втрати ваги і користь для здоров'я будуть більше.

В ЗАЛІ. Якщо ви тренуєтеся в спортзалі, температура в ньому повинна підтримуватися в межах 18-20 градусів. Одяг для занять вибирайте з натуральних тканин, яка не буде облягати.

ПЛАВАННЯ. Добре також займатися плаванням. У воді набагато легше переноситься спека. Критий басейн в такому випадку можна відвідувати в будь-який час дня, а ось для купання у відкритих водоймах потрібно вибирати години, коли сонце найменш активно. Так що обідній час для цього не підходить.

ДО ЛІКАРЯ. При наявності хронічних захворювань або коли ви помітили, що в спекотну погоду ваше самопочуття погіршується, перш ніж перейти на літній спорт-режим, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Якщо під час занять у вас трапилися судоми, нудота або блювота, слабкість, задишка, головний біль, запаморочення, помутніння свідомості, потрібно негайно припинити тренування, перейти в прохолодне приміщення і випити води. Думаєте, що симптоми можуть повторитися? Ідіть до лікаря.

"НІ!" АТАЦІ ВІРУСІВ

Також підступна недуга в цей період – це ангіна. Найчастіше запалення в горлі з'являється у тих, хто любить освіжитися холодною їжею і напоями, та ще й у величезних кількостях. "Замерзлу" і вразливу слизову горла легко атакують віруси і бактерії. А тому:

- Забуваємо про крижані напої, особливо солодку газовану воду (вона не втамовує спрагу, а тільки дратує слизову горла);

- Їжу з холодильника обов'язково розігріваємо або дістаємо на стіл за 20 хвилин до їжі, щоб її температура встигла дійти до кімнатної;

- Морозиво їмо підталим і не відкушуємо його великими шматками.

"Тамувати спрагу найкраще нехолодною водою або гарячим/теплим чаєм, – говорить Олена Грубич. – Ні в якому разі, навіть якщо дуже-дуже хочеться, не можна накидатися на холодну воду. Зайдіть з сонця в тінь або в приміщення, дайте тілу спочатку трохи охолонути, а потім пийте, не поспішаючи, маленькими ковтками".

Також при дискомфорті в горлі, щоб не захворіти на ангіну, можна вечорами полоскати його розчином морської солі, відваром календули або ромашки.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти