Цей продукт має багато поживних властивостей, але не всім його можна вживати. Сало містить цінну олеїнову жирну кислоту (більше 40%), яка має протизапальну дію і запобігає передчасному старінню. За змістом олеїнової жирної кислоти сало майже наздогнало оливкову олію.
У чому цінність сала
У солідному ряду жирних продуктів лікарі на особливе місце ставлять свиняче сало, яке наділене воістину рідкісним набором ненасичених жирних кислот. З'ясувалося, наприклад, що в салі міститься арахідонова кислота, яку зараховують до однієї з чотирьох жирних незамінних кислот.
Арахідонову кислоту включили до складу фосфоліпідів, які складають основу мембран клітин, і потрібна вона для передачі сигналів клітини – як запального медіатора. Арахідонова кислота забезпечує правильну роботу кісткової тканини, несе відповідь за зростання кісткових клітин, роботу серцевого м'яза, нирок, бере участь в обміні холестерину.
Яке сало вживати
- Продукт повинен бути свіжим (не більше 3-х днів) і промороженим.
- Не має бути вареним, смаженим, копченим.
- Вживати в дуже малих кількостях: пів-одна фаланга великого пальця.
Кому не можна вживати сало
- Сало – це жир, тобто калорійний продукт. Якщо ви намагаєтеся схуднути, не варто зловживати цим продуктом.
- Сало має жовчогінну дію і людям із загостренням запалення жовчного міхура або підшлункової залози слід вживати його з обережністю.