У програмі "Ранок з Україною" з ведучими Миколою Матросовим і Володимиром Остапчуком на каналі "Україна" журналісти дізналися правду про продукти, які прийнято вважати шкідливими.
Експерти харчової промисловості недавно провели нові дослідження, згідно з якими розвінчали міфи про шкідливість таких продуктів як свинина, вершкове масло, сметана, яйця, солодощі та інші, які давно потрапили в список "шкідливих". Крім того, фахівці вважають, що на споживчому ринку за останні кілька років з'явилися в продажу ще більш шкідливі продукти харчування, ніж вже відомі споживачам.
Журналісти "Ранку з Україною" з'ясували у експертів, яких нових шкідливих продуктів харчування варто побоюватися.
Дієтолог Борис Скачко спростував той факт, що свинина через високий вміст холестерину може спровокувати атеросклероз і зазначив, що жир цього виду м'яса плавиться вже при температурі 30 градусів, а в організмі людини вона ще вище. Відповідно, жир свинини легко рухається в судинах організму і не може стати причиною атеросклерозу.
Крім того, експерт розвінчав міф про шкідливість продуктів тваринного походження: сметани, вершкового масла і яєць. Борис Скачко розповів, що, замінивши тваринні жири рослинними, людина ризикує швидше захворіти судинними захворюваннями.
А ось солодкі газовані води дійсно згубно впливають на здоров'я людини. Лікар-терапевт Ангеліна Мороз порадила українцям постаратися виключити зі свого раціону ці напої або хоча б зменшити кількість їх вживання.
"Невеликий шматочок тортика буде не таким згубним для організму, як випита півлітрова пляшка солодкої газованої води. Це може привести до досить серйозних проблем: від цукрового діабету до проблем з ендокринною системою і навіть раку", – розповіла Ангеліна Мороз.
Не менш шкідливими виявилися і йогурти з добавками, які прийнято вважати корисними. На думку професора кафедри харчових продуктів Олени Сидоренко, такі йогурти також варто виключити з повсякденного меню.
"У йогуртах з добавками часто використовують штучні кольорові консерванти, які є сильними алергенами. Крім того, така речовина як глутамат натрію (підсилювач смаку) викликає залежність у людини. Таким чином, ми стаємо "наркоманами" цих продуктів", – розповіла професор кафедри харчових продуктів Олена Сидоренко.
Також Олена розвінчала міф про корисність мюслів і зазначила, що їх вживання може викликати розвиток цукрового діабету. За словами експерта, в мюслі додають пофарбовані цукати, пальмова олія і навіть родзинки, оброблені спеціальним газом.
Таким чином, експерти радять українцям уважніше ставитися до свого здоров'я і намагатися не довіряти маркетинговим прийомам, на які часто йдуть виробники заради високих продажів своїх товарів.
Дивіться програму "Ранок з Україною" по буднях в ефірі каналу "Україна" о 7:15.