Наближається одне з найголовніших і значущих християнських свят – Різдво Христове, яке християни східного обряду в Україні традиційно відзначають 7 січня. У 2021 році цей день припадає на четвер. Що це за свято, яка його історія, значення, традиції і прикмети, дізнайтеся у нашій статті.
Різдво Христове: історія свята
Свято Різдва має багату історію з унікальними звичаями, символами і обрядами. Воно встановлене на честь народження у плоті Сина Божого Дівою Марією в юдейському місті Віфлеємі.
У рік народження Ісуса Христа за указом імператора Августа в Римській імперії проводилася перепис населення. А тому всім жителям Іудеї було наказано з'явитися до міста свого народження. Йосип з Дівою Марією вирушили до Віфлеєму.
У цей час якраз підійшов термін пологів, і Марія народила Божественного Сина в печері, в якій ховали худобу від негоди. У момент народження Ісуса на небі загорілася Віфлеємська зірка, яка вказала шлях пастухам і магам до печери. Вони принесли новонародженому дари і визнали в ньому Царя Божого.
Різдво-2021: традиції та звичаї православного свята
Традиційно цьому святу передує сорокаденний Різдвяний піст, який починається 28 листопада і закінчується напередодні Різдва, на Святвечір, 6 січня.
Свята вечеря – важлива подія різдвяного Святвечора. Щорічно на 6 січня в сім'ях вірян готують святкову вечерю, яка складається з дванадцяти пісних страв – за кількістю апостолів. Пост в цей день особливо суворий: їсти не можна до появи першої зірки, яка символізує Народження Ісуса Христа.
На найпочеснішому місці в будинку ставлять дідух – прикрашений житній, пшеничний або вівсяний сніп. Він є нагадуванням про предків і про давні традиції землеробства в Україні.
У Святий вечір за столом збирається вся родина. Трапеза починається з молитви "Отче наш" і запалювання свічки в пам'ять про душі предків. Після цього глава сімейства благословляє вечерю: "Дай, Боже, дочекаті всім у здоров'ї до нового року".
Трапезу в Святвечір прийнято починати з куті – ритуальної каші з пшениці, ячменю або рису з додаванням маку, родзинок, горіхів, сухофруктів, цукатів, меду. Куті потрібно з'їсти три ложки і запити узваром – головним різдвяним напоєм, приготованим із сухофруктів. Також на святковий стіл готують пісний борщ з пампушками, вареники, голубці, пироги, смажену рибу, овочеві салати, гриби і соління.
Ще один важливий елемент українського Різдва – це колядування. Починаючи з вечора 6 січня, по дворах ходили колядники – ряджені дорослі і діти з великою шести- або восьмиконечною зіркою, прикрашеною різнокольоровими стрічками. В колядках славиться Різдво Христа, а також бажається щастя і достатку господарям кожного будинку. За свої співи колядників нагороджували монетами і ласощами.
А ось незаміжнім дівчатам колядувати не можна було. У цей час вони сиділи вдома і ворожили на свою долю і судженого. Вважалося, що ворожіння на Різдво найправдивіші, тому що в цей час кордони між світом живих і мертвих стають найтоншими, і потойбічні сили проникають в наш світ, відкриваючи таємниці майбутнього і впливаючи на наші долі. Ці давні традиції збереглася і до наших днів.
У день Різдва Христового, 7 січня, люди йдуть на святкове богослужіння до церкви. Традиційно літургія починається вночі. Загалом проводяться три служби: опівночі, на світанку і вдень.
Вранці 7 січня люди вітають один одного фразою: "Христос народився!", на що треба відповідати: "Славімо його!"
У день Різдва закінчується піст, і господині готують святковий обід з великою кількістю м'ясних страв: печене і смажене м'ясо і птиця, холодець, крученики, ковбаси, сало, копчення і т.д. А в святкову кутю додають масло, молоко і вершки.
За столом співають різдвяних пісень, дякують Богові за все хороше, що відбулося протягом року, і бажають один одному міцного здоров'я і благополуччя.
З Різдвяного святвечора починаються два тижні святок, які тривають до Водохреща, 19 січня.
Прикмети на Святий вечір і Різдво Христове
- Якщо на Різдво небо зоряне – будуть добре нестися кури і буде багатий урожай гороху;
- Зоряне небо після півночі – літо буде сухим і врожайним;
- Дерева на Різдво вкриті кригою – до врожаю горіхів і плодів;
- Увечері на Різдво йде сніг – буде врожай на яблука;
- Іній на деревах – літо буде мокрим;
- Якщо зерна куті впали на дно – до лиха, а якщо піднялися через край – до добра.
Раніше ми публікували календар вихідних днів і свят у січні 2021 року в Україні.
Читайте також:
- Різдвяні страви в Україні: що повинно бути на святковому столі
- Що приготувати на Різдво для двох: ТОП-5 святкових рецептів
- Для дорослих та дітей: кращі різдвяні мультфільми
- Що приготувати на Святвечір: 12 пісних страв для святкового столу
- Найкращий подарунок для матері на Різдво: діти відтворили фото 23-річної давності
- Як правильно колядувати, посівати і щедрувати
- Коли щедрують, посівають і колядують в Україні 2021 року
- Вдома краще: куди поїхати на Різдво 2021 Україна
- Церковні свята і пости в січні 2021 року: детальний православний календар із датами на кожен день
- Ситне Різдво: рецепти оригінальних м'ясних страв