Головна Сьогодні

12 тисяч доларів чайових кур'єру. Скільки в Україні прийнято залишати на чай

У Європі проблему скупих клієнтів вирішують радикально – чайові закладають в рахунок

89-річний американський кур'єр доставки піци отримав 12 тисяч доларів чайових. Цю суму зібрали кілька постійних клієнтів, щоб подякувати пенсіонера за сумлінну працю. Наскільки щедрі українці і скільки залишають чайових – далі в матеріалі.

Сюжет Валерії Соловей та Кирила Іванова
Відео: Сьогодні

Чайові – це традиційний знак подяки за якість обслуговування. Зазвичай вони складають не менше 10% від рахунку. Однак, завжди залишаються на розсуд клієнта. Але в Україні ситуація з чайовими не стабільна.

Наприклад, недавно дві іноземні туристки залишили в одному з ресторанів Києва чотири гривні з чека на 400 гривень. Це всього один відсоток від суми.

Працівники сфери обслуговування розповіли, чи щедро їм дякують клієнти. Перукар Наталя зізнається, що тільки кожен третій відвідувач залишає чайові. Найбільшу суму, яку вона отримала були 800 грн, а найменшу – 5 грн.

Офіціантка Вікторія каже, що карантин на розмірі чайових не позначився. Залишають 5-10% завжди. Якщо дівчина обслуговує банкет до 20 людей, то з рахунку в 10-15 тисяч гривень чайові складуть 1000-1500 грн.

Під час карантину кур'єри стали однією з найризикованіших професій. Але грошима їх не балують. За словами кур'єра Богдана, чайові рідко залишають. При цьому найменші – це 2-3 грн, а найбільші – 100 грн.

Скільки треба залишати чайових
Скільки треба залишати чайових
Фото: Depositphotos

Зате зіркові клієнти, ведучі каналу "Україна", за якісне обслуговування винагороджують охоче.

Ведуча програми "Ранок з Україною" Лілія Ребрик: "Перукарям я завжди залишаю чайові, роблю це від душі, тому що розумію наскільки це важливо. Адже це майстерність, окрема професія відчувати клієнта. Зазвичай ця робота повинна бути оплачена".

Її колега по програмі ведучий Анатолій Анатоліч також за те, щоб винагородити працю людей.

"Залишаю в районі 15%, тому що це не проста робота. І на заправці так, у мене є маленька кишеня в машині, де у мене дрібні гроші по 5-10 грн. Також залишаю чайові перукарю, наприклад, якщо зачіска коштує 300-400 грн, я залишаю 500 грн", – зазначив ведучий.

Відомий ресторатор Дмитро Борисов розповідає, що в Європі проблему скупих клієнтів вирішують радикально – чайові закладають в рахунок.

"Чайові не залишають, тому що так побудована система, в вартості вже є зарплата працівника. У США сума чайових – взагалі фіксована. Там включають в рахунок від 15 до 25%", – пояснив ресторатор.

В Україні ж розмір подяки за якість і спритність обслуговування залишають на розсуд клієнта.

Тим часом в світі святкують день кави: що ми ще не знаємо про що бадьорить напій.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти