I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Айва: користь і шкода яскравого осіннього суперфуду

Айва багата на вітаміни, але вживати її варто з обережністю

У жовтні починається головний сезон айви. Батьківщиною цього фрукта є Азія, проте він без проблем зростає і в нашому помірному кліматі. Айву можна зберегти і до лютого, вибравши цілі і стиглі плоди.

Дивіться відео, як виростити екзотичні фрукти в домашніх умовах:

Реклама

У свіжому вигляді айву вживають вкрай рідко, бо вона відзначається кислим і терпким смаком. У вареної айви м'якоть рожева, з характерною гранульованою текстурою. Зовні і за смаком вона нагадує грушу. Плоди айви зелено-жовті або золотаві.

Користь айви для здоров' я

Реклама

В айві багато пектина
В айві багато пектина

Айва містить безліч корисних речовин. В її складі є глюкоза, фруктоза, яблучна і лимонна кислота, пектини, солі заліза, калію, фосфору і кальцію. Крім того, плоди цієї рослини багаті вітамінами А, В, С, Е і РР.

Народна медицина здавна використовує айву для приготування різних жарознижуючих засобів при будь-яких простудних захворюваннях. Варення з айви допоможе налагодити роботу травної системи. Для зупинки кровотеч рекомендується пити відвар з насіння даного фрукта.

Реклама

До речі, народна медицина використовує в лікувальних цілях не тільки плоди, а й листя айви. Настій з листя ефективно знижує рівень цукру в крові. Тому людям, що страждають на цукровий діабет, слід звернути на айву особливу увагу.

Корисний також і сік цієї рослини, що володіє антисептичною дією. Вживати айвовий сік рекомендують тим, хто страждає астмою і захворюваннями верхніх дихальних шляхів.

Читайте також:

Пектинові і дубильні речовини, які містяться в плодах, допоможуть вивести з організму токсини і різні канцерогенні сполуки, сприяючи прочищенню кишечника. Вони ж протистоять розвитку захворювань і запальних процесів травної системи. Крім того, айва характеризується низькою калорійністю, завдяки чому користується прихильністю дієтологів.

Вживання в їжу плодів айви допоможе боротися з розумовою напругою і стресом, а також сприяє підвищенню настрою. Вагітним жінкам піде на користь чай зі шматочками айви.

Сік цієї рослини часто використовується в косметології для позбавлення від веснянок і очищення проблемних зон шкіри обличчя. Рецепт простий: ватний тампон змочити в свіжовичавленому соці плоду і протерти попередньо очищену від косметики шкіру. Для жирної шкіри підійдуть лосьйони або бальзами з айви. Застосування таких косметичних засобів допоможе зробити шкіру ніжною і гладенькою на дотик.

Шкода айви для здоров'я

Айва може викликати першіння в горлі
Айва може викликати першіння в горлі

Як і будь-який продукт, айву потрібно вживати в розумних кількостях. У будь-якому випадку не рекомендується їсти насіння, оскільки воно містить деякі шкідливі для організму людини речовини. Також не варто захоплюватися айвою тим, хто страждає від плевритів і запорів.

Дуже незвичайний побічний ефект від вживання плодів цієї рослини – негативний вплив на голосові зв'язки і гортань. Тож співакам, лекторам і педагогам краще утриматися від спокуси з'їсти варену айву. А ось з препаратами на її основі немає ніяких проблем – застосовувати їх можна спокійно, в цьому випадку зв'язки і горло не постраждають.

Навіть якщо ви любите кисле, краще не їсти айву в сирому вигляді, оскільки вона може викликати подразнення слизової шлунка і першіння в горлі, таким чином надавши протилежний ефект при болях в животі або хворобах гортані.

Рецепт варення з айви

Варення з айви на зиму
Варення з айви на зиму

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • Айва – 1 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Вода – 3 склянки

Спосіб приготування:

  1. Айву почистити від шкірки, вийняти серцевину і нарізати квадратиками розміром 1,5-2 см.
  2. Скласти в миску і залити 3 склянками води. Довести до кипіння, варити 10-15 хвилин.
  3. Шумівкою вийняти айву, в чашці залишити 1,5 склянки відвару.
  4. У відвар всипати цукор, довести до кипіння, проварити кілька хвилин.
  5. У сироп викласти айву і варити на невеликому вогні до готовності. Сироп повинен загуснути, а шматочки айви стати прозорими.
  6. Наприкінці можна додати сік половини лимона і зірочку бадьяна.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати свинину з айвою за рецептом Гордона Рамзі. Крім цього, сайт "Сегодня" розповідав, що можна приготувати з фейхоа.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти