Приготувати бельовську пастилу з яблук в домашніх умовах нескладно, рецепт можна знайти в багатьох кулінарних книгах, сучасних або старовинних. Ці ласощі отримали свою назву, тому що вперше були вироблені в кондитерській купця Прохорова в місті Бельові.
Основна складність в приготуванні пастили полягає в тому, що потрібно підтримувати в духовці низьку температуру (70-100 ºС) протягом тривалого часу (5-8 годин). Цього можна досягти, якщо готувати з відкритими дверцятами.
Яблука бажано запікати цілком, тоді пюре не окислиться і вийде світлим.
Бельовська пастила в духовці
Час приготування:
- більше 3-х годин
Калорійність:
- 150 ккал на 100 г
Складові:
- 500 г яблучного пюре з печеної антонівки
- 170 г цукру
- 1 білок
- Цукрова пудра
Спосіб приготування:
- Спечіть яблука до повної м'якості, вийміть ложкою м'якоть і зробіть пюре (за допомогою блендера або протріть через сито).
- Додайте в тепле пюре цукор, розмішайте. Остудіть, холодне пюре краще збивається.
- Додайте білок і збивайте до отримання білої пишної маси. Це займе 5-7 хвилин.
- Викладіть масу в застелене пергаментом деко розміром 20 х 30 см (відкладіть склянку для промазування). Товщина – 3 см.
- Сушіть 5-8 годин при 70 ºС або 3 години при 100 ºС, переверніть і ще 2 години при 100 ºС.
- Видаліть папір. Якщо він погано знімається, змочіть водою.
- Розріжте пастилу ножем на три рівні смужки. Промажьте їх відкладеною масою.
- Складіть шари одне на одного і змастіть нею же зовні. Підсушіть ще кілька годин в духовці.
- Дістаньте, посипте цукровою пудрою.
Як подавати яблучну пастилу
Подавайте десерт разом з чаєм, молоком або скибочкою сиру.
Дивіться відео, як вибрати смачні яблука:
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом домашнього сливового мармеладу, а також розповідали, як зробити зефір на желатині.