Різні боули все частіше з'являються в меню кращих ресторанів. Цю страву охоче фотографують і хваляться знімками в соцмережах. Однак боули – це не тільки красиво, але і корисно. Вони допомагають дотримуватися всіх дієтологічних норм і з'їдати рекомендовані порції овочів і зелені, фруктів і ягід.
Боул ще називають "чашею Будди". За легендою, після медитацій він прогулювався по місту з невеликою круглою чашкою в руках, а турботливі городяни клали туди овочі, бобові і різні крупи, щоб вшанувати його.
Пропорції ідеального будда-боулу наступні:
- крупи (гречка, пшоно, перловка, рис бурий, червоний або дикий, булгур, кіноа, кускус, полента) – 20%
- овочі після термічної обробки (картопля, баклажани, цукіні, гарбуз, гриби) – 20%
- свіжі овочі та зелень (помідори, огірки, капуста, редис) – 30%
- бобові (квасоля, нут, маш, сочевиця) – 20%
- горіхи, насіння і соус (всі види горіхів, насіння чіа, соняшнику, кунжуту, гарбуза, льону; песто, гірчичний, томатний і рослинні олії) – 10%
Якщо вегетаріанство – не ваша тема, додайте в боул морепродукти, яйця або сир. Деякі гурмани збирають будда-боул на манер суші, додаючи туди норі, лосось або тунець.
Рецепт боулу з авокадо і лососем
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 300 г слабосоленої сьомги
- 120 г нуту
- 1 грейпфрут
- 2 авокадо
- 100 г червоної цибулі
- Рукола
Дивіться відео, за що так люблять авокадо:
Для запікання нуту:
- 2-3 ст.л. оливкової олії
- 1 ч.л. паприки
- 1 ч.л. карі
- 1 ч.л. дрібної солі
- 0,4 ч.л. червоного гострого перцю за бажанням
Для заправки:
- 50 мл оливкової олії
- Грейпфрутовий сік
Спосіб приготування:
- Приготувати пряний нут. Для цього потрібно попередньо замочити його в холодній воді на ніч.
- Промити і відварити горох в підсоленій воді. Потім злити рідину і обсушити.
- Насипати нут в миску і додати до нього сіль, паприку, гострий перець, приправу карі і оливкову олію. Перемішати.
- Деко застелити пергаментним папером і висипати зверху турецький горох в один шар. Запікати в розігрітій до 190 °С духовці 25 хвилин.
- Грейпфрут помити і зрізати шкірку разом з білим прошарком, злегка знімаючи плівку з м'якоті фрукта. Вирізати дольки з грейпфрута, залишаючи мембрани цілими. Коли всі дольки будуть готові, віджати залишки соку з мембран і процідити через сито.
- З'єднати грейпфрутовий сік з оливковою олією.
- Охолоджену рибу нарізати тонкими скибочками.
- Авокадо нарізати пластинками і скропити соком лимона.
- Очищену червону цибулю нарізати тонкими кільцями.
Як подавати боул
Красиво викласти продукти гірками на широку тарілку з бортиками, скропити грейпфрутовою заправкою. Боул готовий.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати смузі-боул з бананом і малиною, а також ділилися рецептом домашнього хумуса.