День подяки – одне з головних свят в США Його щороку відзначають в четвертий четвер листопада. У 2020 році дата Дня подяки – 26 листопада.
Вечеря на День подяки збирає всю родину за столом, який є символом благополуччя і процвітання. На свято традиційно готують запечену індичку з журавлинним соусом і греві, різноманітні овочеві гарніри, пироги та десерти.
Запечена індичка
Головна страва свята – індичка, яку готують зазвичай всією сім'єю. До речі, вона є основою святкового столу не просто так, адже це була єдина дичина, яку могли зловити перші поселенці в Америці.
Зараз до Дня подяки по всій країні вирощують близько 50 тис. індичок, щоб кожна сім'я могла прикрасити цією стравою свій стіл. Її подають з різними гарнірами і особливою підливою – греві.
Картопляне пюре
Це найпопулярніший гарнір на День подяки. Його головний секрет – велика кількість вершкового масла і молока. Воно обов'язково повинно бути кімнатної температури. А молоко або вершки – теплими. Це дозволить зробити пюре однорідним, без грудочок.
Запіканка з батату із маршмеллоу
Батат ще називають солодкою картоплею. Його колір нагадує гарбуз, а форма — одночасно і моркву, і картоплю. Батат, запечений з маршмеллоу, горіхами, цукром і корицею – це смачний і оригінальний десерт американської кухні.
Запіканка із стручкової квасолі з беконом
Вона займає одне з ключових місць на святкових столах вже більше 60 років. Запіканка готується з соусу бешамель, бланшированої квасолі і обсмажених з цибулею грибів. Всі ці інгредієнти змішуються в формі і запікаються до рум'яної скоринки.
Журавлиний соус
Хоча його можна купити в супермаркеті, домашній журавлинний соус набагато смачніший. Його подають холодним до запеченої індички. Додаткові інгредієнти – цедра, спеції, а в деяких рецептах – смажена цибуля.
Греві
Греві (з англійської) означає підлива, тобто густий соус, отриманий безпосередньо під час приготування страви із соків, що виділилися з продуктів. Він може бути додатково загущений борошном або крохмалем. Цим соусом може поливатися при подачі на стіл як сама страва, так і гарнір.
Кукурудзяний хліб
Кукурудзяний хліб – традиційна випічка в національній кухні США. Вважається, що це страва перейшла в сучасну американську кухню від корінних народів, що населяли Північноамериканський континент. Завдяки борошну грубого помелу хліб в результаті виходить повітряним, розсипчастим і м'яким.
Американський кукурудзяний хліб прийнято подавати до страв мексиканської кухні (рагу, супів, чилі), страв південних американських штатів (смаженого м'яса, пюре). У північних штатах кукурудзяний хліб найчастіше їдять як пиріг, поливаючи його солодким кленовим сиропом.
Макарони з сиром
Невигадлива, але завжди безпрограшна комбінація макаронів, сиру і соусу бешамель. Макарони з сиром готують як в будні, так і на свята.
Гарбузовий пиріг
На десерт американці печуть тарт з пісочного тіста з пряною гарбузовою начинкою і подають його зі збитими вершками. Зазвичай для цього пирога використовується консервоване гарбузове пюре, але його можна приготувати і самостійно.
Пиріг з карамеллю і горіхами пекан
Ще один традиційний десерт на День подяки – тарт з горіхами пекан та карамеллю. У начинку іноді додають шоколад. Це дуже смачний, але ситний і калорійний пиріг.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про те як їсти солодке і не гладшати.