Після затяжної зими сезонні овочі та зелень удвічі довгоочікуваніші та смачніші. Тепер можна активно додавати їх до раціону, наприклад, корисні сніданки. Квітень багатий на такі продукти, і особливу увагу варто звернути на шпинат, авокадо, спаржу і редис. Дієтолог Алена Гаврилюк пояснила, чому це важливо. Якщо вам важливо, щоб вашу класну випічку побачила вся країна, беріть участь у нашому конкурсі на найкращий рецепт – і про вас дізнається вся країна.
У квітневому календарі свят легко знайдете оригінальні ідеї для подарунків.
Що найкорисніше в квітні?
"Звісно, зелень. У квітні вона корисніша. Включайте її до свого раціону. З овочів беріть броколі та спаржу. Ну й редис. Його буде багато в квітні. Але тим, хто страждає на виразкові захворювання, я б редис не рекомендувала. Тепер детальніше", – говорить Олена Гаврилюк.
Які фрукти треба купувати в квітні?
Сухофрукти. Сезонним сухофруктом квітня є фінік. Зараз привозять їх з Ізраїлю, Тунісу і Ірану. Десять фініків можуть задовольнити добову норму в міді, магнії і сірці. Пектин і харчові волокна в складі фініків знижують ризик ракових захворювань і добре впливають на систему травлення. Фініки не містять холестерин.
Що з овочів і зелені треба купувати в квітні?
Зелень, листя салату. У салаті міститься безліч каротину, заліза, кобальту, бору, фосфору, йоду, міді, натрію, цинку, калію, органічних кислот і вітаміну К у великій кількості. 50 грамів (1 пучок) молодої зелені петрушки забезпечать нас добовою нормою аскорбінової кислоти. Каротин, вітаміни В1 і В12, провітамін А, це те, на що багата петрушка.
Шпинат. Він сприяє виробленню організмом енергії. У ньому міститься велика кількість заліза, воно допомагає організму справитися з весняним авітамінозом. Цей продукт корисний тим, хто в квітні вирішив худнути. Шпинат дуже низькокалорійний (всього 23 ккал в 100 г), а ще він добре виводить шлаки і токсини з організму.
Авокадо. У квітні увагу варто звернути на авокадо сорту Хас. При виборі фрукта необхідно вибирати твердіші плоди: м'які можуть бути чорними всередині. Навіть найтвердіший фрукт прекрасно дозріє вдома за кілька днів.
Броколі. Ця найулюбленіша капуста здатна нейтралізувати шлаки і токсини в організмі, адже має потужний очисний ефект. У ній багато вітамінів С і А, а також клітковини, заліза, сірки та інших необхідних нашому організму елементів.
Спаржа. Квітень-травень відкриває сезон спаржі. Спаржа найперший сезонний овоч. У ній міститься велика кількість білка, вітамінів і корисних мінералів. Наприклад, вітаміни A, B, C, T, K, мідь, марганець, харчова клітковина, магній, каротин, кумарин, тіамін і фолієва кислота.
Буряк. У буряках висока концентрація аскорбінової кислоти і каротину. Всі корисні компоненти, що є в його складі, не руйнуються під час термічної обробки. Тому варений буряк за рівнем користі для людського організму практично не поступається сирому. З буряка можна приготувати чіпси, вітамінні фреші, поживні смузі, салати, котлети і кекси, різні крем-супи.
Редис. Це один з найважливіших сезонних овочів. Багатий на вітаміни групи B, РР, С, а також на залізо, фосфор, калій, кальцій. У редисці є і клітковина, білок і ефірні олії – вони допомагають процесу схуднення.
Я б не рекомендувала їсти редиску людям з виразковими хворобами шлунка, а також з проблемами щитоподібної залози. Щодо дітей, то їхній організм може не впоратися з переварюванням коренеплоду. Все через клітковину, що важко перетравлюється. Давати редис дітям можна, якщо вони старші 3 років і по кілька штук на день.
Тут дізнаєтеся про 10 продуктів, якими можна замінити м'ясо.