Чорна смородина – ароматна, але досить кисла ягода. Залежно від сорту, кущі смородини зріють з початку червня до вересня.
Чорна смородина багата на пектин, а, значить, з неї виходять прекрасні варення і джеми. Крім цього, ягоду можна додавати в пироги, напої, морозиво, соуси і желе.
Морозиво зі смородини і сметани
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 300 г чорної смородини
- 300 г сметани
- 5 ст. л. цукру
Спосіб приготування:
- Ягоди перебрати і добре помити. Обдати окропом, щоб вони випустили більше соку.
- Подрібнити чорну смородину за допомогою блендера. За бажанням пропустити через сито, щоб вийшло чисте пюре без шкірки.
- Додати сметану і цукор. Ретельно перемішати, спробувати, при необхідності додати більше цукру.
- Перелити масу в формочки і вставити палички.
- Відправити в морозилку на 3-4 години до повного застигання.
- Готове морозиво дістати з формочок, зануривши їх попередньо в гарячу воду на кілька секунд.
Пиріг із чорною смородиною в духовці
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
Для начинки:
- 160 г цукру
- 300 г чорної смородини
- 3 яєчні білки
- 1 ч. ложка картопляного крохмалю
- 1 ч. ложка розпушувача
- 1,5 ст. ложки борошна
- Цукрова пудра
Дивіться відео, як зробити смородиновий лікер:
Для тесту:
- 2 склянки борошна
- 125 г вершкового масла
- 125 г цукру
- 3 яєчних жовтки
- 1 ч. ложка розпушувача
Спосіб приготування:
- Приготуйте пісочне тісто, розтерши борошно з вершковим маслом. Додайте жовтки, цукор, розпушувач і ванільний цукор. Загорніть в плівку і покладіть в холодильник на півгодини.
- Підготовлене тісто розкачати. Викладіть у форму і утрамбуйте руками, сформувавши бортики.
- Яєчні білки збийте з дрібкою солі. Поступово додайте цукор, борошно, крохмаль і розпушувач. Вилийте білкову суміш на корж, посипте зверху чорною смородиною.
- Готуйте в духовці при 180 ºС від 45 до 60 хвилин.
- Остудіть пиріг зі смородиною, акуратно перекладіть на блюдо і прикрасьте просіяною цукровою пудрою.
Смузі "Смородина-банан"
Час приготування:
- 5 хвилин
Складові:
- 4 банана
- 6 жмень замороженої смородини
- 1/2 – 1 склянки молока
- Мед – за смаком
Спосіб приготування:
- Банан почистити і довільно нарізати.
- Скласти банан і заморожені ягоди в чашу блендера і збити до отримання однорідної маси.
- Додати мед і молоко за смаком, ще раз збити.
- Перелити смузі в стакани і відразу подавати, за бажанням прикрасивши листочками м'яти, кружечками банана і ягодами.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати тертий пиріг зі смородиною, а також ділилися рецептом смородинового пирога на кефірі.