Ожина – досить ніжна ягода. Мити її слід безпосередньо перед вживанням в їжу, до цього ягоди краще зберігати свіжими в холодильнику.
З ожини готують десерти і пироги, додають її в салати, соуси, компоти і десерти, варять джеми і варення. А ще з ожини виходять дуже смачні настоянки, наливки та вино.
Салат з авокадо з ожиною
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 1 пакет салатного міксу
- 100 г помідорів чері
- 100 г ожини
- 1 авокадо
- 1 гранат
- Жменя горіхів пекан або волоських
Для заправки:
- 3 ст.л. оливкової олії
- 1 ст.л. лимонного соку
- 1/2 ст.л. меду
- Морська сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Дивіться відео, як зробити вино з ожини:
Спосіб приготування:
- Приготувати заправку. Змішати всі інгредієнти в блендері або мисці вінчиком.
- Зелень залити холодною водою і залишити на півгодини. Потім помити і обсушити.
- Ожину і помідори чері помити. Томати розрізати навпіл.
- Горіхи за бажанням підсушити на сковороді.
- Дістати зерна з граната.
- Авокадо очистити від шкірки і кісточки, нарізати м'якоть скибочками.
- Викласти на тарілку салатну зелень. Зверху розкласти помідори, горіхи і ягоди.
- Прикрасити скибочками авокадо і зернами граната.
- Полити салат заправкою і відразу ж подавати.
Куряче філе в духовці з лохиною і ожиною
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 1 куряче філе
- 2 ст.л. лохини
- 2 ст.л. ожини
- Сік шматочка лайма
- 1,5 ч.л. меду
- 1 ч.л. гірчиці в зернах
- Чебрець
- 2 ст.л. води
- Морська сіль
- Суміш мелених перців
Спосіб приготування:
- Куряче філе помити і обсушити.
- У миску всипати попередньо помиті ягоди і розім'яти їх в пюре. Додати мед, гірчицю, подрібнений чебрець, перемішати.
- Додати до ягід куряче філе, перемішати і залишити маринуватися на кілька годин.
- Потім взяти форму для запікання, викласти ягідну масу, яка залишилася на дні миски, зверху помістити куряче філе і кілька гілочок чебрецю.
- Посолити і поперчити, влити воду і відправити в заздалегідь розігріту до 180 °С духовку, запікати приблизно 20-25 хвилин.
- Готове м'ясо викласти на тарілку. Перелити в маленьку мисочку соус, що утворився під час запікання.
- Подавати запечену курку разом з ягідним соусом.
Пиріг з листкового тіста з сиром і ожиною
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
- 225 г листкового тіста
- 300 г кисломолочного сиру
- 500 г рікоти
- 2 ст.л. кукурудзяного крохмалю
- 100 г цукру
- 4 яйця
- Ожина або інші ягоди – за смаком
Спосіб приготування:
- Листкове тісто розморозити і злегка розкачати на присипаній борошном поверхні.
- Викласти в прямокутну форму, зробити бортики і наколоти виделкою. Запекти в розігрітій до 180 °С духовці протягом 10-15 хвилин.
- Сир, рікоту, яйця, цукор і кукурудзяний крохмаль збити в блендері до однорідності. Вилити сирну масу на тісто.
- Додати промиті ягоди ожини. Повернути в духовку і випікати ще близько години.
- Подавати пиріг з ожиною до столу теплим або охолодженим, посипавши його просіяною цукровою пудрою.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити варення з ожини. Сьогодні.Lifestyle також розповідали, кому потрібно їсти ожину.