Щоб вибрати смачний кавун, потрібно знати деякі секрети. Але навіть дотримання всіх правил не гарантує, що вам не попадеться несмачна ягода. Якщо ви не хочете викидати невдалий кавун, приготуйте з нього оригінальні страви з нашої добірки.
Гаспачо з кавуна
Час приготування:
- 10 хвилин
Складові:
- 500 г кавунової м'якоті без кісточок
- 2 великих помідора
- 1 зубчик часнику
- 1 червоний перець
- 2 невеликих огірка
- 1 невелика цибулина
- Оливкова олія
- Бальзамічний оцет
- Базилік
- Сіль, мелений перець
- Соус табаско
Спосіб приготування:
- Перець і огірки очистити від насіння, з помідорів зняти шкірку. Частину овочів і кавуна нарізати маленькими кубиками, залишити для підгарніровки.
- Подрібнити в блендері кавун разом з овочами.
- Додати сіль і перець, оцет, оливкову олію і табаско, добре перемішати і охолодити.
- Розлити гаспачо по тарілках або склянках, гарнірувати шматочками овочів і кавуна.
Желе з кавуна
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 500 г м'якоті кавуна
- Цукор – за смаком
- 15-20 г желатину
- Сік половини лимона
- 100 мл води
Дивіться відео, як зробити кавунове желе з горілкою:
Спосіб приготування:
- Желатин замочити у воді, поки він не набубнявіє.
- В цей час м'якоть кавуна порізати шматочками. Подрібнити занурювальним блендером або протерти м'якоть через сито.
- Отриману масу процідити і додати лимонний сік. Всипати цукор за смаком, перемішати до розчинення.
- Набряклий желатин нагріти, щоб рідина стала однорідною. Не кип'ятити.
- Додати до кавунової масі. Розлити майбутнє желе за формами і відправити в холодильник до застигання.
Компот з кавуна
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 2-3 кг кавуна
- 0,5 склянки цукрового піску
- 1 л окропу
- 2-3 щіпки лимонної кислоти
Спосіб приготування:
- Кавун помити, відокремити м'якоть від шкірки і насіння.
- У каструлю налити 1 л окропу і додати нарізану кавунову м'якоть. Відразу всипати цукровий пісок і лимонну кислоту. Ще раз довести до кипіння і варити протягом 5-10 хвилин. Спробувати напій на смак, за бажанням додати більше цукру або лимонної кислоти.
- Потім процідити компот через дрібне сито, намагаючись видалити з нього всю м'якоть.
- Рідину перелити в глечик і охолодити в холодильнику протягом 1 години.
- Подавати кавуновий компот разом з м'ятою, кубиками льоду і шматочками лимона або лайма.
Кавуновий сорбет
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 750 г м'якоті кавуна
- 200-250 г цукру
- 1 лимон
- 300 мл води
Спосіб приготування:
- М'якоть кавуна, попередньо очищену від кісточок, нарізати скибочками, додати сік одного лимона і подрібнити все в блендері.
- Закип'ятити воду з цукром, остудити. Кавунове пюре добре перемішати з сиропом.
- Кавунову масу вилити в морозивницю і приготувати сорбет. Якщо пристрою для виготовлення морозива немає, то поставте в морозилку і перемішуйте щогодини. Подавати з листочками м'яти.
Джем із червоної смородини з кавуном
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
- 1 кг м'якоті кавуна
- 1 кг червоної смородини
- 4 склянки цукру
Спосіб приготування:
- Смородину потовчіть з цукром, додайте м'якоть кавуна без кісточок і перемішайте.
- Доведіть до кипіння і варіть 35-40 хвилин. Дайте трохи охолонути і протріть через сито.
- Розкладіть в чисті банки з пластмасовими кришками. Зберігайте в холодильнику.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати маринований кавун з медом, а також ділилися рецептом сангрії з кавуном.