Страви із спаржі відрізняються великою різноманітністю . Вона відмінно поєднується практично з усіма продуктами. Спаржу можна додавати в салати – і овочеві, і м'ясні, і рибні, готувати з неї супи і рагу. Часто її просто відварюють і подають з голландським соусом.
Щоб бланшувати спаржу, акуратно опустіть її в киплячу воду і готуйте, поки вона не стане яскраво-зеленого кольору. Це зазвичай займає 2-4 хвилини, в залежності від розміру (або діаметра) стебел. Відраховуйте час бланшування, як тільки вода знову почне кипіти. Варіть маленьку спаржу 2, середню 3, а велику 4 хвилини.
Сніданок з беконом, яйцем і спаржею
Час приготування:
- 20 хвилин
Складові:
- 5-6 шт. зеленої спаржі
- 2 смужки бекону
- 1-2 яйця
- 1 ч.л. з гіркою середньо-гострої гірчиці
- 2 ч.л. лимонного соку
- 3 ст.л. оливкової олії
- Сіль, чорний перець
Спосіб приготування:
- Спаржу бланшувати 2 хвилини в киплячій підсоленій воді.
- Бекон підсмажити на повільному вогні так, щоб жир максимально витопився, а бекон залишився сухувато-хрустким.
- Яйце відварити до стану "в мішечок". Це тоді, коли білок зварився, а жовток тільки "схопився" і ще рідкий. Для цього покласти його в воду, дати закипіти і варити 4 хвилини. Потім відразу перекласти в холодну воду. Очистити яйце.
- Зробити гірчичний соус вінегрет. Для цього збити вінчиком в мисці оливкову олію, трохи солі і перцю, гірчицю і лимонний сік.
- Подавати спаржу з яйцем, беконом і гірчичним соусом.
Дивіться відео, як виростити зелень вдома:
Порада: замість бекону можна підсмажити половинки помідорів чері.
Крем-суп із зеленої спаржі
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 600 г спаржі
- 2 ст.л. вершкового масла
- 2 ст.л. борошна
- 1/2 склянки білого сухого вина
- 3 склянки овочевого бульйону або води
- 3 ст.л. вершків
- Сіль і перець за смаком
- 1 цибулина
Спосіб приготування:
- Підготовлену спаржу нарізати на шматочки.
- Цибулю подрібнити і припустити до м'якості в каструлі з товстим дном. Додати спаржу і готувати, помішуючи, 4 хвилини.
- Влити вино і тушкувати ще 4 хвилини, потім додати сіль, перець і бульйон. Довівши до кипіння, варити 10 хвилин.
- Додати борошно, розведене в невеликій кількості води. Варити, поки суп трохи не загусне. Збити суп блендером.
- Влити вершки, розлити по тарілках подавати до столу, скропивши оливковою олією і за бажанням додавши сир – наприклад, козячий.
Кіш з томатами і спаржею
Час приготування:
- 2 години
Складові:
Для тіста:
- 300 г борошна
- 1 ч.л. солі
- 160 г масла
- Кілька ложок крижаної води або молока
Для начинки:
- 500 г зеленої спаржі
- 250 г черрі-томатів
- 150 г сиру з блакитною пліснявою
- 2 яйця
- 250 г вершкового сиру
- Чорний перець
- Мускатний горіх
- Оливкова олія
Спосіб приготування:
- Борошно, масло, сіль порубати ножем в дрібну крихту. Додати воду і швидко замісити тісто. Відправити його в холодильник мінімум на півгодини.
- Викласти тісто у форму діаметром 28 см і сформувати пальцями бортики.
- Спаржу помити, відрізати кінчики, нижню частину почистити. Розрізати на дві-три частини. Верхівки відкласти, а нижні частини розрізати на шматочки довжиною 1 см.
- Відкладену спаржу відварити протягом хвилини в киплячій воді, відразу облити холодною водою.
- Помідори черрі помити і розрізати навпіл.
- Сир, яйця, сіль, перець, мускатний горіх скласти в чашу блендера і збити до отримання однорідної маси. Додати дрібно нарізану спаржу, викласти начинку на тісто.
- Зверху красиво розкласти шматочки спаржі і помідорів. За бажанням скропити оливковою олією.
- Випікати пиріг в розігрітій до 200 ° С духовці протягом 35 хвилин. За цей час тісто має підрум'янитися, а начинка – схопитися.
- Перед подачею остудити і розрізати на порційні шматки.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, які страви можна приготувати із замороженої спаржевої квасолі . Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептами страв зі шпинату .