Продовжуємо готуватися до Масляної. Коли в планах – відсвяткувати цей тиждень бурхливо і смачно, можна пекти млинці, хоч кожен день. Якщо будете готувати млинці з начинкою, то прислухайтеся, що з цього приводу радять зірки – тут знайдете 12 начинок для кожного знаку зодіаку. Хочете зробити приємне близьким і рідним і подарувати оригінальний подарунок до Масниці – скористайтеся нашим березневим календарем свят. Але, крім подарунків і млинців, можна ж ще щось поставити на стіл. У цій добірці зібрані страви та їхні рецепти, які мають бути на столі під час Масничного тижня.
Деруни з грибами та сметаною в духовці
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 5 картоплин
- 1 яйце
- 2 цибулини
- 2 ст. л. пшеничного борошна
- 1 зубчик часнику
- 4-5 печериць
- Суміш перців – за смаком
- Сіль за смаком
- Олія – для смаження
Спосіб приготування:
- Картоплю, одну цибулину і часник почистіть і натріть на тертці.
- Додайте просіяне борошно, яйце, сіль і перець. Добре перемішайте.
- Розігрійте сковороду, влийте олію і столовою ложкою викладіть тісто. Обсмажте з двох сторін до готовності. Деруни повинні бути рум'яного кольору.
- Цибулю і гриби тонко наріжте. Обсмажте на окремій сковороді до золотистого кольору. Трохи посоліть.
- Візьміть два керамічних горщики. На дно викладіть перший шар дерунів.
- Потім додайте приблизно по столовій ложці сметани і смажені гриби з цибулею. Повторіть шари.
- Розігрійте духовку до 180-200 ºС і поставте туди горщики на 20 хвилин. Запікайте під кришечками.
Вареники на кефірі з сиром
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 1 склянка кефіру
- 2,5-3 склянки борошна
- 1 яйце
- Дрібка солі
- 1 ч. ложки цукрового піску
- 1/3 ч. ложки соди
Для начинки:
- 250 г сиру
- 1 яєчний жовток
- 2 ст. ложки цукрового піску
- Дрібка солі
Спосіб приготування:
- Налийте в ємність кефір, додайте яйце, цукровий пісок, трохи солі та соди. Ретельно розмішайте до однорідності і залиште суміш постояти 5 хвилин. Потім поступово додайте борошно. Його може знадобитися від 2,5 до 3 склянок, залежноі від клейковини і сорту.
- Накрийте тісто і залиште його полежати близько 15 хвилин. Поки воно відпочиває, займіться приготуванням начинки. Протріть сир через сито. Додайте жовток, цукровий пісок і дрібку солі. Розмішайте до стану однорідності.
- Для більшої зручності в роботі розділіть тісто на кілька частин. Взявши одну з них, решту залиште під рушником. Сформуйте з тіста ковбаску і наріжте її на шматочки. Кожен такий шматочок розплющіть і трохи розкачайте.
- Зліпіть вареники і викладіть їх на поверхню столу, посипану борошном. Відваріть їх у підсоленій воді. Після того, як вони спливуть, варіть їх ще 3-4 хвилини. Вареники на кефірі із сиром готові.
Пиріг з лососем з листкового тіста
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 700 г філе лосося (або інший червоної риби)
- 400 г листкового тіста
- 1 яйце
- 70 г вершкового масла
- 1 лимон
- 1 пучок зелені (петрушки, кропу, шпинату)
- 6-7 печериць
- Сіль, перець, спеції – за смаком
Спосіб приготування:
- Розігріти духовку до 200 ° С.
- Замаринувати рибу: натерти філе сіллю і спеціями, вичавити сік половини лимона. З іншої половини лимона натерти цедру.
- Вершкове масло розм'якшити при кімнатній температурі. Зелень дрібно порубати. З'єднати масло з лимонною цедрою і рубаною зеленню.
- Гриби нарізати тонкими скибочками і злегка обсмажити.
- Листкове тісто розділити на дві частини і розкачати так, щоб філе лосося помістилося на одній з частин цілком. Викласти рибу на тісто, змастити соусом з масла і зелені, а зверху викласти обсмажені гриби. Зверху накрити другою половиною тіста.
- Збити яйце, змастити краю пирога і защипнути їх, щоб не розклеїлись, а також змастити яйцем верх пирога, щоб він вийшов рум'яним і глянсовим.
- Поставити пиріг в розігріту духовку, зробивши зверху три невеликих проколи вилкою. Випікати в попередньо розігрітій духовці 25-30 хвилин до золотистої скоринки.
Сирники з маком
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 300 г сиру
- 1 ст. л. цукру
- 1 яйце
- Ванілін
- 1,5 ст. л. маку
- 3 ст. л. борошна
- 1 дрібка солі
Спосіб приготування:
- Сир розім'яти виделкою разом з цукром, додати всі інші інгредієнти.
- На присипаній борошном поверхні сформувати "ковбаску".
- Розрізати її на шість частин, надати форму майбутнім сирникам, обваляти їх у борошні і обсмажити на олії.
Старовинний медовий збитень
Час приготування:
- 20 хвилин
Інгредієнти:
- 1 л води
- 150 г меду
- 100 г цукру
- 2 бутони гвоздики
- 1 лаврове листя
- 1 паличка кориці
- Щіпка кардамону
- 1 ч. л. тертого імбиру
- дрібка гострого червоного перцю
- 100 мл яблучного соку
Спосіб приготування:
- У невеликій каструлі закип'ятіть воду, додайте цукор і мед і перемішайте до повного розчинення.
- Додайте в каструлю спеції і кип'ятіть на повільному вогні 10-15 хвилин.
- Влийте в гарячий напій яблучний сік (краще – свіжовичавлений). Подавайте збитень гарячим. У напій можна додати тонкі скибочки лимона.
Тут зібрано головні помилки при смаженні млинців.