Готувати з картоплі – швидко і просто . Страви з картоплі можуть бути самими різними. Це супи, запіканки, рагу, пюре, салати, холодні і гарячі закуски. Картоплю додають навіть в десерти.
У нашій добірці ви знайдете рецепти смачних страв, які можна зробити з картоплі на обід.
Деруни з грибами та сметаною в духовці
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 5 картоплин
- 1 яйце
- 2 цибулини
- 2 ст. л. пшеничного борошна
- 1 зубчик часнику
- 4-5 печериць
- Суміш перців – за смаком
- Сіль за смаком
- Олія – для смаження
Дивіться відео, як вибрати картоплю:
Спосіб приготування:
- Картоплю, одну цибулину і часник почистіть і натріть на тертці.
- Додайте просіяне борошно, яйце, сіль і перець. Добре перемішайте.
- Розігрійте сковороду, влийте олію і столовою ложкою викладіть тісто. Обсмажте з двох сторін до готовності. Деруни повинні бути рум'яного кольору.
- Цибулю і гриби тонко наріжте. Обсмажте на окремій сковороді до золотистого кольору. Трохи посоліть.
- Візьміть два керамічних горщика. На дно викладіть перший шар дерунів.
- Потім додайте приблизно по столовій ложці сметани і смажені гриби з цибулею. Повторіть шари.
- Розігрійте духовку до 180-200 ºС і поставте туди горщики на 20 хвилин. Запікайте під кришечками.
Фарширована картопля по-мексиканськи
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 4 великих картоплини
- 1 ст.л. оливкового масла
- 1 цибулина
- 1 зубчик часнику
- 1/2 ст.л. чилі
- 400 г яловичого фаршу
- 400 г консервованих томатів
- 200 г консервованої червоної квасолі
- 200 г консервованої кукурудзи
- 1 ст.л. томатного пюре
- 1 ч.л. соусу чілі
Для подачі:
- Кінза
- Сметана
- Сир Чеддер, натертий
Спосіб приготування:
- Нагрійте духовку до 200 ° С. Наколіть картопляні бульби виделкою по всій поверхні і покладіть в жароміцну форму. Запечіть в духовці до готовності (щоб картопля швидше запеклася, попередньо поставте її в мікрохвильовку на 10 хвилин).
- Цибулю дрібно наріжте. Нагрійте олію у великій каструлі на середньому вогні і обсмажте цибулю до м'якості. Помішуючи, додайте часник, чилі і фарш, все підрум'яньте – близько 5 хвилин. Викладіть помідори, квасолю, кукурудзу, томатне пюре і соус чилі.
- Доведіть до кипіння, потримайте на невеликому вогні 10 хвилин (соус повинен трохи увариться). Додайте більшу частину кінзи, посоліть і поперчіть за смаком.
- Перед подачею кожну бульба надріжте хрест-навхрест, викладіть в розріз чверть приготовленої м'ясної начинки, по 1 ст. л. сметани, трохи натертого сиру і залишки кінзи.
Листкова картопляна запіканка з сиром
Час приготування:
- 1.5 години
Складові:
- 1 кг картоплі
- 70 г вершкового масла
- 100 г твердого сиру
- 0,5 ч. л. чебрецю
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 220 ° С. Змастіть форму діаметром 18 см.
- Картоплю очистіть від шкірки і наріжте тонкими скибочками. Тонко нарізати картоплю допоможе спеціальна терка або кухонний комбайн.
- Викладіть нарізану картоплю в миску. Додайте розтоплене вершкове масло, сушений чебрець, сіль і перець. Ретельно перемішайте.
- Викладіть третину картоплі в підготовлену форму.
- На неї викладіть третину сиру. Повторіть з рештою картоплі і сиром, закінчіть сиром.
- Випікайте протягом години. Залиште запіканку у формі на п'ять хвилин, а потім переверніть на блюдо.
Картопляні крокети з куркою
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 500 г картоплі
- 1 ч. л. солі
- 1 цибулина
- 1 варене яйце
- 400 г відвареного м'яса птиці без шкіри і кісток
- 1 ч. л. родзинок
- 1 ст. л. вершкового масла
- 1 ч. л. нарубаної зелені петрушки
- 1/4 ч. л. сушеного чебрецю
- 1 ст. л. м'ясного бульйону
- 1 жовток
- 2-3 ст. л. кукурудзяної муки
- Олія – для смаження
Спосіб приготування:
- Картоплю очистити, розрізати на четвертинки, варити 25-30 хвилин в підсоленій воді.
- Цибулю, яйце і м'ясо птиці дрібно порізати. Ізюм сполоснути під теплою водою, обсушити.
- На розігрітому вершковому маслі посмажити цибулю до прозорості, додати зелень петрушки, чебрець, родзинки і м'ясний бульйон, перемішати, додати рубані яйця і м'ясо птиці, зняти з вогню, дати охолонути.
- Картоплю розім'яти, попередньо зливши воду, додати жовток, перемішати і також дати охолонути. У сотейнику розігріти масло для смаження.
- Змоченими холодною водою руками зробити з м'ясного фаршу кульки розміром з невеликий волоський горіх і обліпити їх картопляним пюре.
- Картопляні крокети обваляти в кукурудзяній муці і з усіх боків підрум'янити їх в гарячій олії.
Картопляний салат з салямі і маринованими огірками
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 500 г картоплі
- 100 г салямі
- 1 цибулина
- 2 мариновані огірки
- 1 ч.л. гірчиці в зернах
- 3-5 гілочок кропу
- 1 ч. ложка білого винного оцту
- Сіль, перець – за смаком
- Оливкова олія – 2 ст. ложки
Спосіб приготування:
- Картоплю відварити в мундирі до готовності, остудити, а потім очистити і нарізати великими шматочками і викласти в салатницю.
- Мариновані огірки нарізати тонкими скибочками і додати до картоплі.
- Цибулю очистити і порізати тонкими кільцями, салямі – соломкою, а кріп дрібно порубати. Змішати всі інгредієнти.
- Приготувати заправку. Змішати масло, оцет, гірчицю, сіль і перець. Заправити салат і перемішати.
Нагадаємо, раніше ми писали, як смачно запекти картоплю у фользі . "Сьогодні" також розповідали, як зробити запіканку з картоплі з фаршем .