Православна Пасха-2020 настане 19 квітня. На це свято традиційно готують буженину, шинку, м'ясні рулети з начинкою, баранячу ногу і холодець.
Ми пропонуємо вашій увазі рецепти апетитних гарячих страв з м'яса . Всі вони дійсно смачні і чудово впишуться в ваше пасхальне меню.
М'ясний рулет з фаршу з беконом і яйцем
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 600 г яловичого фаршу
- 400 г курячого фаршу
- 400 г бекону
- 5-6 яєць
- Половина середнього цукіні або 1 морква
- 1 середня цибулина
- 2 зубчики часнику
- Рослинна олія
- 1 ст. л. з гіркою кукурудзяного крохмалю
- 1 ч. л. солодкої меленої паприки
- Сіль, мелений чорний перець
Спосіб приготування:
- Відваріть яйця круто, остудіть і почистіть.
- Очистіть цибулю і часник, дуже дрібно наріжте. Обсмажте цибулю і часник в парі ложок рослинної олії, до м'якості. Посипте паприкою, перемішайте, зніміть з вогню і остудіть.
- Змішайте яловичий і курячий фарш зі смаженою цибулею та часником. Натріть цукіні або моркву на середній тертці, додайте до фаршу. Посоліть, поперчіть і добре перемішайте.
- Змішайте крохмаль з 3 ст. л. холодної води до однорідності, додайте до фаршу і ще раз дуже ретельно вимісіть.
- Змастіть маслом форму для кексу, застеліть її тонкими смужками бекону. Акуратно викладіть зверху приблизно третину м'ясного фаршу.
- На фарш в ряд викладіть варені яйця. Зверху розподіліть фарш, що залишився, щільно притисніть. Накрийте вільними краями бекону.
- Запікайте в розігрітій до 180 °С духовці 40-50 хвилин або до рум'яної скоринки.
- Акуратно переверніть готову страву на тарілку. Коли рулет трохи охолоне, розріжте його на порції і подавайте з салатом зі свіжих овочів.
Холодець на Великдень
Час приготування:
- більше 3-х годин
Інгредієнти:
- 700 г свинячих ніжок
- 1,4 кг яловичини
- 1 стакан молока
- Фільтрована вода
- 1 ріпчаста цибуля
- 1-2 моркви
- 10 горошин чорного перцю
- 1/4 ч. л. меленого перцю
- 1 гвоздика
- 1,5-2 ч. л. солі
- Щіпка лимонної кислоти
- 3 зубчики часнику
- 1 лавровий лист
- 10 гілочок свіжого кропу
Дивіться відео, як приготувати паштет з печінки з коньяком:
Спосіб приготування:
- Свинячі ніжки очистіть, помийте і розріжте вздовж, відкриваючи сухожилля. Залийте молоком і долийте води, щоб рідина повністю покривала ніжки. Залиште на 30 хвилин.
- Яловичину помийте, залийте водою і залиште на 30 хвилин.
- Вимочені ніжки очистіть, сполосніть і разом з м'ясом складіть в каструлю з водою. Вода повинна повністю покривати м'ясо. Доведіть воду до кипіння. Коли підніметься піна, злийте воду, промийте м'ясо і вимийте каструлю.
- Залийте фільтровану воду в пропорції: на 1 кг м'ясного м'яса і кісток – 2 л води. Покладіть в воду свинячі ніжки і яловичину. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і зніміть піну. Додайте щіпку лимонної кислоти і 1/3 необхідної кількості солі.
- До половини накрийте каструлю кришкою і варіть холодець на дуже повільному вогні 3 години.
- Цибулину прямо в лушпинні помийте і відріжте корінець. Моркву і корінь петрушки очистіть. Залиште овочі у воді до моменту додавання бульйону.
- Додайте до бульйону овочі, горошини перцю і лаврове листя. Досоліть бульйон, щоб він був трохи пересолений.
- Варіть бульйон на слабкому вогні під напівзакритою кришкою ще годину. Після цього зніміть каструлю з вогню і виберіть м'ясо і овочі. Цибулю викиньте, а моркву і м'ясо залиште охолоджуватися.
- Приберіть жир з поверхні бульйону. Перетріть часник з дрібкою солі і чорного меленого перцю, додайте його в бульйон і розмішайте. Накрийте кришкою і залиште бульйон на 15-20 хвилин.
- Руками відокремте м'ясо від кісток. Розділіть його на волокна.
- Частина свинячої шкурки і м'яких хрящиків подрібніть і змішайте з м'ясом. Викладіть м'ясо в форму шаром завтовшки 2-2,5 см.
- Виріжте з вареної моркви квіти і викладіть поверх м'яса.
- Залийте бульйон, проціджуючи через сито з паперовою серветкою, шаром 2-2,5 см. Подрібніть кріп і посипте поверхню холодцю по периметру.
- З поверхні бульйону приберіть паперовою серветкою залишки жиру. Поставте холодець в холодильник на 4-5 годин.
М'ясний рулет з грибами і сиром
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 1 кг свинячої шиї або корейки без кістки
- 250 г грибів
- 100 г твердого сиру
- 1 цибулина
- 1 зубчик часнику
- Сіль, перець
- Рослинна олія
- Вершкове масло
Спосіб приготування:
- Зробити уздовж всього шматка м'яса глибокий надріз до половини товщини шматка. Потім зробити надрізи праворуч і ліворуч, також не розрізаючи шматок, а залишаючи стінки товщиною 7-8 мм. Розгорнути шар м'яса, відбити і натерти сіллю, перцем і пропущеним через прес часником.
- Гриби розрізати на четвертинки і пасерувати до золотистого кольору. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити. Перемішати з грибами, посолити і поперчити.
- На шар м'яса викласти доріжкою, чергуючи, гриби і нарізаний кубиками сир. Згорнути рулет і перев'язати його ниткою або скріпити зубочистками.
- Обсмажити рулет з усіх боків на сильному вогні, перекласти на змащене вершковим маслом деко. Запікати 1.5 години при температурі 180 °С.
- Коли рулет добре підрум'яниться, накрити його фольгою і довести до повної готовності.
- М'ясний рулет можна їсти як холодним, так і гарячим. Подавайте його разом зі свіжими овочами і будь-якими соусами на ваш вибір.
Баранина з кмином і м'ятою за рецептом Юлії Висоцької
Час приготування:
- 3 години
Інгредієнти:
Основні:
- 2 1/2 шматка баранячого окосту на кісточці
- 1 ч. л. морської солі крупного помелу
Для маринаду:
- 2 лимона
- 2 червоних перцю чилі
- 10 зубчиків часнику
- 1 пучок м'яти
- 5 ст. л. оливкового масла
- 1 ст. л. кмину
Спосіб приготування:
- Духовку попередньо розігріти до 200 ° С.
- Зубчики часнику почистити і розчавити плоскою стороною ножа.
- Перець чилі нарізати невеликими шматочками, попередньо видаливши насіння з одного стручка (якщо боїтеся гострого – видаляйте з обох).
- Листя м'яти дрібно порубати.
- З лимонів вичавити сік.
- Приготувати маринад, з'єднавши оливкову олію, лимонний сік, м'яту, перець чилі, часник і кмин.
- У баранині зробити глибокі надрізи уздовж кістки і невеликі надрізи на м'ясі.
- Обмазати баранину маринадом, постаратися наповнити їм всі надрізи в м'ясі і залишити маринуватися мінімум на годину.
- Запікати близько півтора-двох годин в розігрітій духовці. Подавати, присипавши великою морською сіллю.
Буженина зі свинини з часником
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 1,5 кг свинини (окіст, карбонад)
- Сіль і чорний мелений перець – за смаком
- 4-5 зубчиків часнику
- 2 лаврові листки
Спосіб приготування:
- М'ясо вимити, обсушити, нашпигувати часником, натерти з усіх боків сіллю і перцем.
- На лист фольги покласти лавровий лист, зверху викласти м'ясо (жиром вгору), добре загорнути.
- Викласти м'ясо у фользі в форму для запікання, поставити в розігріту до 180 ° С духовку і запікати приблизно 1,5 години.
- Потім збільшити температуру до 200-225 ° С, вийняти м'ясо, обережно і акуратно відкрити фольгу.
- Полити м'ясо соком, що виділився, і запікати ще 10-15 хвилин.
- Вийняти готове м'ясо з духовки, прикрити знову фольгою і дати постояти 10-15 хвилин.
- Запечене м'ясо смачне як в гарячому, так і в холодному вигляді. Його можна подавати разом з гарніром, соусами або робити з ним бутерброди.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати класичні голубці .