Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Що приготувати на Різдво: рецепти святкових страв

Меню на Різдво 2020

Святковий стіл на Різдво
Святковий стіл на Різдво
Фото: Depositphotos

Католики святкують Різдво 25 грудня, а православні християни – 7 січня. Цього дня завершується 40-денний піст, і знову можна їсти м'ясо, птицю, молоко і яйця.

Дивіться відео, як святкують Різдво в Європі:

Якщо ви хочете поглянути на святковий стіл по-новому і приготувати щось незвичайне, візьміть на озброєння рецепти з нашої добірки.

Курка в духовці з апельсинами і мандаринами

Курка з апельсинами в духовці
Курка з апельсинами в духовці
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 1 курка заважки 1,5 кг
  • 2 апельсини
  • 5-6 мандаринів
  • 100 г цибулі-порею
  • 2 гілочки розмарину
  • Невеликий пучок чебрецю
  • 1 фенхель (можна не додавати)
  • 1/2 ч. ложки анісу
  • 1 ст. ложка вершкового масла
  • 5-7 ст. ложок рослинної олії
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Курку добре посоліть, поперчіть, змастіть розм'якшеним вершковим маслом, присипте листочками чебрецю і розмарину (залиште 1 гілочку чебрецю і розмарину, вони нам знадобляться) і ввітріть все це в шкіру. Перев'яжіть ніжки суворою ниткою.
  2. Апельсини, мандарини і фенхель наріжте часточками або кружечками і складіть в деко, застелене пергаментом. Порей добре промийте під струменем холодної води, наріжте товстими кружечками або залиште цілком і додайте в деко до фруктів.
  3. Зверху покладіть курку, додайте аніс, гілочку розмарину і чебрецю. Полийте все рослинною олією і поставте до розігрітої до 230 °С духовки на 15 хвилин. Потім зменшіть температуру до 170 °С і готуйте ще 1,5 години. Кожні 15-20 хвилин діставайте курку і поливайте соком, що виділився. Чим частіше повторювати цю процедуру, тим рівнішою і глянсовішою буде підсмажена скоринка.
  4. Готову курку дістаньте з духовки, залиште на 15 хвилин відпочити і подавайте. Гарніром може стати запечена картопля, відварений рис або булгур.

Качиний паштет з яблуками і гарбузом

Качиний паштет на Різдво
Качиний паштет на Різдво
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • Качині потрошки (печінка, серце, нирки, шлунок)
  • Качина шия
  • Гарбуз – 100 г
  • Яблуко кисле – 150 г
  • Розмарин, чебрець
  • Сіль, перець
  • Коньяк – 20 мл (за бажанням)

Спосіб приготування:

  1. Качині потрошки промити і обсушити.
  2. Овочі очистити і нарізати невеликими кубиками.
  3. Включити мультиварку в режим "Смаження", додати 1 ст.л. качиного жиру або рослинної олії, обсмажити овочі близько 10 хвилин. Викласти на тарілку.
  4. Додати качину шию, шлунок і серце, обсмажувати 10 хвилин, потім додати печінку, нирки, сіль, спеції, коньяк. Повернути овочі до чаші мультиварки. Перевести в режим "Тушкування" і готувати близько 30-40 хвилин.
  5. Відокремити м'ясо від кісток, і пробити блендером разом з овочами і потрохами до стану однорідного паштету.
  6. Подавати паштет охолодженим разом зі свіжим хлібом, грінками або крекерами.

Салат "Цезар" з слабосоленим лососем

"Цезар" з лососем
"Цезар" з лососем
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • Салат Айсберг
  • Малосольний лосось
  • Помідори чері
  • Часникові сухарики з білого хліба
  • Тертий пармезан
  • Салатна заправка "Цезар"

Для заправки (на 500 мл соусу):

  • 500 мл домашнього майонезу
  • 30 г анчоусів (можна замінити оселедцем)
  • 10 г каперсів
  • 1 ч.л. гірчиці
  • Трохи часнику або зелені

Спосіб приготування:

  1. Спочатку зробити соус: подрібнити в блендері анчоуси і каперси, змішати з гірчицею і майонезом.
  2. Салат розібрати на листя і нарвати руками на невеликі шматочки. Рибу нарізати довільними скибочками. Кілька тонких довгих шматочків залишити для прикраси (згорнути в "трояндочки").
  3. Помідори розрізати на чотири частини.
  4. Змішати салатні листя, рибу і помідори з заправкою за смаком, викласти на тарілку. Додати сухарики і посипати тертим сиром.
  5. Тарілку можна прикрасити половинками помідорів-чері, "трояндочками" з лосося, маслинами і шматочками лимона.

Глінтвейн на білому вині

Глінтвейн з білого вина
Глінтвейн з білого вина
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 20 хвилин

Інгредієнти:

  • 1 пляшка білого сухого вина
  • 100 мл води
  • 8 шматочків рафінаду
  • 5 штук гвоздики
  • 2 палички кориці
  • 1 апельсин
  • 1 яблуко
  • 100 мл білого рому
  • Половинка лимона

Спосіб приготування:

  1. Зріжте з половинки лимона шкірку. Сам лимон не знадобиться.
  2. Поріжте апельсин і яблуко тонкими кружечками.
  3. Налийте воду в каструлю, додайте цукор, спеції, доведіть до кипіння.
  4. Додайте фрукти, шкірку лимона, проваріть 1 хвилину.
  5. Додайте вино, підігрійте до 70-80 ºС.
  6. У жароміцні склянки киньте трохи гвоздики і наливайте напій. Прикрасьте дольками апельсина.

Мандариновий чізкейк на Різдво

Чізкейк з мандаринами
Чізкейк з мандаринами
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 20 хвилин

Інгредієнти:

  • Мандарин – 3 шт.
  • Сир 5% – 600 г
  • Цукор – 2 ст.л. (за смаком)
  • Печиво – 150 г
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло вершкове – 50 г
  • Крохмаль – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Печиво подрібнити в кухонному комбайні. Додати розм'якшене вершкове масло і знову збити в комбайні.
  2. На дно форми діаметром 26 см покласти пергамент. Масу з печива і масла викласти в форму і розрівняти.
  3. Сир збити блендером або протерти через сито, за бажанням додати цедру апельсина або лимона, цукор.
  4. Додати яйця і знову добре перемішати.
  5. Викласти отриману масу в форму, розрівняти.
  6. Духовку розігріти до 200 °C.
  7. Крем викласти на печиво, розрівняти. Випікати близько 30-40 хвилин.
  8. Прикрасити остиглий чізкейк часточками мандаринів.

Як зробити желе для прикраси

Крохмаль розмішати в невеликій кількості води, додати мандариновий сік. Крохмальну суміш поставити на вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Желе злегка остудити, полити чізкейк. Подавати десерт холодним.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом здобної плетінки на Різдво з апельсинами і мигдалем. "Сьогодні" також писали, як приготувати різдвяний штрудель з яблуками і сухофруктами.

Всі подробиці в спецтемі Новорічне меню: ідеї та рецепти страв

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Загрузка...

Популярні статті

Новини партнерів