I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Що приготувати на Святвечір: 12 пісних страв для святкового столу

На чолі столу на Свят-вечір обов'язково повинна бути кутя

Святвечір, або Святий вечір, – це переддень свята Різдва Христового. За традицією, щороку 6 січня православні християни готують 12 пісних страв – за кількістю апостолів.

Щойно на небі з'являється перша зірка, вся сім'я сідає за стіл, читає молитву і приступає до урочистої трапези. Пропонуємо вашій увазі рецепти пісних страв на Святвечір .

Реклама

Кутя з пшениці

depositphotos_2015_898777 Кутя на Різдво Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

Реклама
  • 1 стакан пшениці
  • 4 склянки води
  • Мак – за смаком
  • подрібнені горіхи
  • 1/4 склянки родзинок
  • 2-4 ст. ложки меду
  • окремо кип'ячена вода для розведення меду

Спосіб приготування:

  1. Переберіть зерна пшениці, промийте їх і висушіть в теплій, але не гарячій духовці. Коли пшениця просохне, злегка побризкайте її водою, покладіть в полотняний мішечок або ступку і товчіть макогоном, поки оболонки зерен не відшаруються. Знову промийте пшеницю і замочіть на ніч у холодній воді.
  2. Вранці залийте свіжою водою і варіть її на найменшому вогні до м'якості, періодично помішуючи і за необхідності підливаючи воду. Можна перекласти пшеницю в горщик і томити в духовці, підливаючи воду.
  3. Поки вариться пшениця, залийте окропом мак і залиште на 1 годину. Потім воду злийте, додайте трохи цукру і розітріть мак до білого в глиняному горщику.
  4. Родзинки помийте, залийте окропом хвилин на 20, щоб родзинки набрякли, потім воду відцідіть. Мед трохи розведіть кип'яченою водою.
  5. Змішайте зварену пшеницю, товчений мак, родзинки, горіхи і розведений мед. Кутя не повинна зберігатися довго, оскільки мед може заграти. Зберігайте її без меду, а мед додавайте незадовго перед подачею до столу.

Пісний борщ

54_ls.1542138712_01 Борщ без м'яса Фото: depositphotos.com

Час приготування:

Реклама
  • 1,5 години

Інгредієнти:

  • 3-4 картоплини
  • 300 г свіжої капусти
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 1 буряк
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • 3-4 зубчики часнику
  • 1 лавровий лист
  • рослинна олія
  • чорний перець горошком
  • сіль

Спосіб приготування:

  1. Картоплю нарізати кубиками, капусту нашаткувати, моркву і буряк натерти на крупній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками.
  2. У киплячу підсолену воду покласти картоплю, через 5 хвилин капусту, лавровий лист і перець горошком і проварити на середньому вогні.
  3. Тим часом підсмажити буряк, моркву і цибулю на рослинній олії, прикрити кришкою і тушкувати на повільному вогні, додавши трохи яблучного оцту або лимонної кислоти і томатну пасту.
  4. Готові овочі перекласти в каструлю і варити борщ до готовності. Дати настоятися і подавати з розтертим часником.

Читайте також:

Голубці з рибною начинкою

depositphotos_2015_898787 Пісні голубці Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • листя савойської капусти
  • 400 г філе судака
  • 2-3 ст. л. рослинної олії
  • 1 велика морква
  • 1 цибулина
  • 1 ст. л. панірувальних сухарів
  • сіль
  • мелений перець
  • мелений коріандр

Спосіб приготування:

  1. Довести воду до кипіння у великій каструлі. Додати листя савойської капусти однакового розміру і відварити їх протягом 3 хвилин. Потім відкинути на друшляк і промити холодною водою.
  2. Цибулю і моркву почистити. Цибулю подрібнити, моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на сковороді з рослинним маслом.
  3. Філе судака пропустити через м'ясорубку. Додати половину смажених овочів, панірувальні сухарі і сіль.
  4. Викласти начинку на капустяні листки і сформувати голубці. Викласти в сотейник, додати моркву з цибулею. Приправити меленим коріандром і посолити.
  5. Залити водою або овочевим бульйоном, за бажанням додати ложку томатної пасти. Тушкувати на слабкому вогні близько години.
  6. Подавати голубці разом з хлібом.

Тушкована зелена квасоля з помідорами і часником

depositphotos_2015_6896877 Стручкова квасоля з томатами Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 200 г замороженої стручкової квасолі
  • 20 помідорів чері
  • 1 зубчик часнику
  • 30 г очищених горіхів
  • 1 ч. л. кунжутного насіння
  • 4 ст. л. рослинної олії
  • Перець чорний
  • сіль
  • орегано
  • мелений мускатний горіх

Спосіб приготування:

  1. Розігріти рослинне масло на сковороді. Додати розрізаний поперек навпіл часник і смажити 2-3 хвилини.
  2. Прибрати часник, додати цілі помідори черрі і, швидко помішуючи, обсмажити їх протягом хвилини, поки не почне тріскатися шкірка.
  3. Додати розморожену зелену квасолю. Посолити, додати орегано і мускатний горіх. Готувати ще 3-4 хвилини, постійно помішуючи.
  4. На окремій сухій сковороді обсмажити нарізані горіхи.
  5. Викласти на пласку тарілку квасолю і черрі, посипати горіхами і кунжутним насінням.

Смажена риба з цибулею

depositphotos_2015_458777 Смажена риба з цибулею Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 2 тушки білої риби (хека, минтая, тріски)
  • 50 г борошна
  • сіль
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 2 цибулини
  • рослинна олія

Спосіб приготування:

  1. Рибу за необхідності розморозити. Почистити, відрізати голову і зябра, випатрати і промити. Гострим ножем зробити розріз уздовж хребтової кістки і видалити хребет.
  2. Натерти рибу сіллю і скропити лимонним соком.
  3. Розігріти сковороду з рослинним маслом, обваляти рибу в борошні і викласти в сковороду. Обсмажити з двох сторін. Готове філе перекласти на тарілку.
  4. Цибулю почистити, нарізати кільцями, додати його в сковороду і обсмажити на розігрітій олії до м'якості.
  5. Подавати рибу зі смаженою цибулею і відвареною картоплею.

Вареники з картоплею та грибами

depositphotos_2015_348755 Вареники з картоплею та грибами Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • 500 г борошна
  • 200 мл крижаної води
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • дрібка солі
  • 500 г картоплі
  • 250 г грибів
  • 2 цибулини
  • спеції
  • рослинна олія

Спосіб приготування:

  1. Змішати борошно, воду, оливкову олію і сіль. Замісити еластичне тісто, загорнути його в плівку, поки готується начинка.
  2. Очистити картоплю, відварити її до готовності в підсоленій воді і зробити пюре (якщо виходить сухуватим, додати трохи оливкової або рослинної олії).
  3. Посмажити на сковорідці нарізані гриби з однією подрібненою цибулиною протягом 10-15 хвилин. Перемішати з картоплею, остудити. Приправити до смаку.
  4. Розкачати тісто, вирізати з нього кружечки склянкою. Викласти зверху начинку і позащипувати краї.
  5. Опустити вареники в киплячу підсолену воду, варити на слабкому вогні 5-7 хвилин після закипання.
  6. Подавати пісні вареники разом зі смаженою цибулею.

Вінегрет з яблуком

91_ls.1539702696 Пісний вінегрет Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

  • 1 банка консервованого зеленого горошку або білої квасолі
  • 2 великі буряки
  • 6 маринованих огірків
  • 3 середні морквини
  • 3 великі картоплини
  • 1 цибулина
  • 2 зелених кислих яблука
  • 50 мл кукурудзяної, соняшникової або лляної олії
  • сіль перець

Спосіб приготування:

  1. Буряк, моркву і картоплю окремо відварити в шкірці. Остудити, почистити і нарізати кубиками разом з цибулею.
  2. Обчищені яблука і огірки нарізати кубиками або натерти на крупній тертці.
  3. Перемішати в мисці всі інгредієнти. Додати сіль і перець за смаком, заправити рослинною олією.
  4. Поставити вінегрет на кілька годин в холодильник, щоб він настоявся. Подавати разом з чорним хлібом.

Салат з капусти з яблуком

depositphotos_2015_346655 Салат з капусти і яблук Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 1/2 качана червоної капусти
  • 1 морква
  • 1 кисле зелене яблуко
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • сіль, мелений перець

Спосіб приготування:

  1. Капусту помити і тонко нашаткувати, злегка пом'яти руками.
  2. Моркву помити, обчистити і натерти тонкою соломкою. Яблуко помити, нарізати невеликими кубиками.
  3. Змішати всі інгредієнти в мисці. Збити віночком оливкову олію і лимонний сік; посолити і поперчити. Полити готовою заправкою салат.

Грибна ікра з овочами

30_ls.1543485740 Пісна грибна ікра Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 40 хвилин

Інгредієнти:

  • 300 г печериць
  • 400 г моркви
  • 1 маленький солоний огірок
  • 200 г цибулі
  • 120 г пагонів молодої спаржі (можна замінити стручкової квасолею)
  • 3 зубчики часнику
  • чорний мелений перець
  • мелений кайенський перець
  • сіль
  • 1/3 склянки рослинної олії

Спосіб приготування:

  1. Цибулю обчистити і нарізати невеликими кубиками. Гриби довільно нарізати. Моркву обчистити і нарізати кружальцями. Спаржеві пагони розрубати на 4 частини. Часник дрібно порубати.
  2. Спаржу відварити в підсоленій воді протягом 2 хвилин, промити під холодною проточною водою. Моркву теж відварити до готовності і промити. Відкинути овочі на сито.
  3. Налити в сковороду половину олії і обсмажити цибулю і часник до золотистого кольору. Додати олію, що залишилася і гриби, готувати до випаровування рідини.
  4. Додати відварену моркву, спаржу і дрібно порізаний солоний огірок. Посолити, поперчити за смаком. Готувати близько хвилини, помішуючи. Остудити.
  5. Подрібнити всі інгредієнти за допомогою блендера. Готову закуску подавати разом з хлібом.

Запечені яблука з начинкою

8_ls.1541598405 Фаршировані яблука Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 40 хвилин

Інгредієнти:

  • 4 великих яблука
  • 100 г родзинок
  • Жменя горіхів (волоських, кешью, фундука або будь-яких інших)
  • цукор, кориця, мед – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Промити яблука і видалити серцевину разом з насінням.
  2. Викласти яблука на форму для запікання і наповнити попередньо вимочені родзинками, горіхами, медом, цукром і корицею.
  3. Поставити в духовку і запікати протягом 20-30 хвилин за температури 180 °С.

Монастирський кавовий пиріг

85_ls.1542721715 Кавовий пиріг Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 1,5 години

Інгредієнти:

  • 250 мл окропу
  • 2 ч. л. розчинної кави
  • 300 г борошна
  • 200 г цукру
  • 200 г меду
  • 100 г волоських горіхів
  • 1 ч. л. соди
  • сіль

Спосіб приготування:

  1. В окропі розчинити каву, цукор і мед. Всипати просіяне борошно, соду, сіль і перемішати. Додати половинки волоських горіхів, ще раз перемішати.
  2. Форму діаметром 26 см змастити олією і злегка присипати борошном, вилити тісто у форму. Випікати 55 хвилин за температури 170 °С.
  3. Готовий пиріг вийняти з форми, охолодити на решітці. Розрізати, коли повністю охолоне.

Узвар

8181075307e4ce9d8c5748e78b8fea32 Узвар із сухофруктів Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 40 хвилин

Інгредієнти:

  • 1/2 склянки в'яленого чорносливу
  • 4 літри води
  • 4 ст. л. гранатового сиропу
  • 2 зелені яблука
  • 1/2 склянки цукру
  • 250 г в'ялених абрикосів
  • 100 г сушених яблук
  • 1/2 склянки темних родзинок
  • 1/2 склянки в'яленої журавлини

Спосіб приготування:

  1. Всі сухофрукти вимити і відкинути на сито.
  2. Яблука нарізати великими часточками.
  3. Налити у велику каструлю води, дати закипіти. Додати сухофрукти, нарізані яблука і гранатовий сироп. Варити після закипання 15-20 хвилин.
  4. Прибрати сухофрукти з компоту, покласти цукор і готувати ще 5 хвилин.
  5. Остудити і процідити компот. Подавати холодним. Можна подати з вареними фруктами.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами святкової випічки на Різдво-2021.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти