Головна Сьогодні

Що приготувати на Трійцю: найкращі рецепти святкових страв

Кілька рецептів страв до святкового столу

Трійця нерозривно пов'язана з головним церковним святом – Великоднем. Вона настає рівно через 50 днів після свята Воскресіння Христового і прославляє Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого.

На Трійцю, яка у 2020 році випадає на 7 червня, прийнято їсти салати і супи із зелені, яйця, сир, м'ясо і рибу. Також готують пряники, пироги і короваї. Ми пропонуємо вам кілька рецептів страв до святкового столу.

Пишні оладки з зеленою цибулею

44_ls.1524672097
Оладки з зеленою цибулею
Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • 200 мл кефіру
  • 200 г борошна
  • 2 яйця
  • 0.5 ч.л. соди
  • Пучок зеленої цибулі
  • Дрібка солі
  • Рослинна олія – для обсмажування

Спосіб приготування:

  1. Зелену цибулю помити, обсушити і дрібно порубати.
  2. Збити яйця виделкою, додати дрібку солі і кефір.
  3. Всипати просіяне борошно і соду, перемішати. Занадто ретельно розмішувати не потрібно, в тісті повинні залишитися невеликі грудочки.
  4. В кінці додати зелену цибулю, перемішати.
  5. Розігріти сковороду з олією. Викладаючи тісто ложкою, посмажити оладки до золотистого кольору з двох сторін. Перевертати потрібно тоді, коли на поверхні тіста з'являться бульбашки.
  6. Подавати оладки зі сметаною. У неї можна додати пропущений через прес зубчик часнику.

Дивіться відео про дивні традиції, пов'язані з Трійцею:

Зелений борщ

5_ls.1523289468_01
Зелений борщ
Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 1.5 години

Складові:

  • 400 г м'яса
  • 3 картоплини
  • 100 г рису
  • 3 яйця
  • За 0.5 пучка щавлю і молодої кропиви
  • 4 варених курячих яйця або 8-10 перепелиних
  • Сіль, мелений перець
  • 2 л води
  • Сметана

Спосіб приготування:

  1. М'ясо помити і залити холодною водою. Довести до кипіння, зняти піну і варити до майже повної готовності.
  2. Картоплю почистити і нарізати кубиками. Додати в бульйон разом з промитим рисом. Приправити сіллю і перцем.
  3. За 10 хвилин до кінця приготування додати промиту і нашатковану зелень.
  4. Дістати з бульйону м'ясо, розрізати його на шматочки і повернути в бульйон. Знову довести до кипіння і зняти з вогню.
  5. Подавати зелений борщ разом зі сметаною і половинками варених яєць.

На замітку: У складі щавлю маса корисних речовин: вітаміни А, Е, В, щавлева кислота, дубильні речовини, калій, магній, залізо, кальцій.

Салат з молодої капусти і редиски

67_ls.1526908593
Салат з капусти і редису
Фото: depositphotos.com

Час приготування:

  • 15 хвилин

Складові:

  • 250 г капусти
  • 3 свіжих огірка
  • 7 шт. редису
  • Кілька гілочок кропу
  • Кілька стебел зеленої цибулі
  • Оливкова олія – 3-4 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Суміш мелених перців

Спосіб приготування

  1. Капусту, редиску, огірки і зелень промити і обсушити.
  2. Огірки і редис нарізати тонкими кружечками.
  3. Капусту тонко нашаткувати, зелень дрібно посікти. Скласти в миску, посолити і злегка пом'яти руками.
  4. Додати редис і огірки.
  5. Перемішати салат, поперчити і заправити його оливковою олією, змішаною з лимонним соком.
  6. Наш смачний і корисний салат з капусти редиски і огірків готовий. Подавайте його до столу разом з хрустким свіжим хлібом або як гарнір до м'ясних страв.

Пиріг з тіста філо з фетою і шпинатом від Джеймі Олівера

92_ls.1524514220
Пиріг з тіста філо
Фото: freepik.com

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 5 яєць
  • 300 г фети, розкришеної
  • 50 г сиру чедер, тертого
  • 100 г кедрових горіхів
  • Мелений чорний перець – за смаком
  • Кілька пучок орегано
  • Терта цедра одного лимона
  • Оливкова олія
  • 1 ст.л. вершкового масла
  • 400 г свіжого листя шпинату
  • 270 г тіста філо
  • Щіпка каєнського перцю
  • Щіпка мускатного горіха

Спосіб приготування:

  1. Духовку розігріти до 200 °С.
  2. У мисці змішати яйця, фету, чедер, кедрові горіхи, перець, орегано, цедру і трохи оливкової олії.
  3. У великій сковороді на середньому вогні розігріти оливкову олію і вершкове масло.
  4. Додати половину шпинату і обсмажити, помішуючи. Як тільки ця порція листя зменшиться в обсязі, і в сковороді з'явиться вільне місце, додати шпинат. Коли весь шпинат "зав'яне", зняти його з вогню і злегка остудити. Потім додати шпинат до яєчної суміші разом з каєнським перцем і мускатним горіхом. Перемішати.
  5. Відірвати шматок пергаментного паперу розміром 50 х 50 см. Змастити оливковою олією. На папері викласти листи тіста філо трохи один на одного так, щоб була закрита вся площа паперу. Змастити оливковою олією за допомогою пензлика і поперчити. Повторити маніпуляції з тістом, оливковою олією і перцем ще 2 рази. Має вийти три шари тіста філо.
  6. Перекласти все у форму для запікання так, щоб звисали краї. Додати начинку і накрити краями тіста.
  7. Випікати пиріг 20-30 хвилин. За цей час він повинен красиво підрум'янитися. Перед подачею пиріг остудити і розрізати на порційні шматки.

Запечена риба з зеленню

23_ls.1521042975
Сибас в духовці
Фото: freepik.com

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 2 тушки сибаса
  • 1 лимон
  • Невеликий пучок свіжого розмарину і чебрецю
  • Суміш мелених перців
  • Морська сіль
  • Сушені прованські трави

Спосіб приготування:

  1. Рибу почистити і почистити. Розігріти духовку до 200 °С. Велику прямокутну форму або деко вистелити фольгою.
  2. Лимон помити і нарізати кружечками.
  3. Рибу натерти всередині і зовні сіллю, сумішшю прованських трав і меленим перцем. Всередину вкласти по кілька гілочок зелені і шматочків лимона. Надіслати рибу в форму.
  4. Знизити температуру в духовці до 180 °С (за можливості, вибрати режим приготування з грилем). Запікати протягом 30-40 хвилин. За 15 хвилин до приготування скропити рибу лимонним соком.
  5. Подавати разом із зеленим салатом.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в жодному разі не можна робити на Трійцю. Крім того розповідали, чим відрізняється католицька Трійця від православної .

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти