Страви з яловичини ситні і смачні. Але щоб ваша вечеря вдалася на славу, потрібно правильно вибрати яловичину. Для смаження купуйте нежирні м'які шматки м'яса, а ось для тушкування вибирайте більш жирні шматочки.
Яловичина готується досить довго. Часто їй потрібно кілька годин, щоб стати м'якою і соковитою.
Печеня з яловичини з білими грибами
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 500 г філе яловичини
- 500 г білих грибів
- 5-6 цибулин шалот
- 200-250 мл м'ясного бульйону
- 1 ст.л. борошна
- Рослинна олія
- Сіль, чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
- М'ясо помити, обсушити і нарізати великими кубиками.
- Шалот розрізати уздовж на четвертинки.
- Гриби добре промити, почистити і крупно нарізати.
- Шалот обсмажити на олії до золотистого кольору, близько 5 хвилин.
- Цибулю перекласти в миску, на сковороду додати ще трохи олії, якщо необхідно, обсмажити яловичину по 3-4 хвилини з кожного боку.
- Перекласти м'ясо до цибулі, а на сковороду відправити гриби. Обсмажити їх в олії, що залишилася, 10-15 хвилин на середньому вогні.
- В самому кінці всипати борошно і добре перемішати.
- Влити бульйон і ще раз добре перемішати.
- Повернути на сковороду цибулю і яловичину, додати спеції і тушкувати все разом ще 5-10 хвилин.
М'ясо в соку червоної смородини
Час приготування:
- 1-2 години
Складові:
- 800 г яловичини
- 2/3 склянки червоної смородини
- 1 ч. л. цукру
- 1/2 ч. л. солі
- Чорний мелений перець – за смаком
- Рослинна олія – за смаком
Дивіться відео, як приготувати яловичину по-бургундськи:
Спосіб приготування:
- Вимиту яловичину наріжте середніми шматочками.
- Гілочки смородини ретельно промийте, плодоніжки і дрібні гілочки можна не видаляти.
- Ягоди протріть через сито, шкірки перекладіть в глибоку тарілку, залийте 100 мл води і відіжміть.
- М'ясо обсмажте протягом 7-10 хвилин, потім додайте спеції, смородиновий сік і цукор.
- Після закипання зменшіть вогонь, продовжуйте тушкування під кришкою до повної готовності.
Яловичина з овочами і червоним вином
Час приготування:
- 3 години
Складові:
- 2 кг яловичини, порізаної шматочками розміром 5 см
- 2 цибулини
- 4 великих моркви
- 300 г цибулі-шалот
- 2 стебла селери без листя
- Цедра 1/2 апельсина
- 4 гілочки чебрецю і петрушки (тільки листочки)
- 60 мл оливкової олії
- 25 г вершкового масла
- 200 г шпику, порізаного на шматочки
- 80 мл коньяку або бренді
- 2 ст.л. борошна
- 4 зубчики подрібненого часнику
- 2 зірочки анісу (за бажанням)
- 1 1/2 чашки вина каберне-совіньон
Спосіб приготування:
- Помити і обсушити м'ясо. Порізати цибулю, три моркви і селеру. Шалот залити окропом і дати постояти 5 хвилин. Потім очистити, розрізати навпіл і дати висохнути.
- Розігріти 2 ст.л. оливкової олії з вершковим маслом на великому вогні. Обсмажити м'ясо з половиною шпику до коричневого кольору в кілька прийомів.
- Все м'ясо викласти в сковороду або вогнетривку каструлю, в якій ви будете його запікати. Полити коньяком, підпалити (фламбувати) і посипати борошном.
- Окремо обсмажити цибулю, моркву, селеру на оливковій олії протягом 5 хвилин, додати до м'яса разом з петрушкою, чебрецем, анісом, часником і вином, посолити, поперчити.
- Довести до кипіння, перемішати, накрити каструлю і запікати в духовці 2 години при температурі 180 °С.
- На залишках шпику обсмажити залишки моркви і цибулю-шалот. Додати до м'яса, коли воно буде майже готове (за 10-15 хвилин).
- Як гарнір використовуйте відварну картоплю або рис.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати яловичий стейк в гірчичному маринаді, а також розповідали, як зробити бургер з яловичою котлетою.