Запіканки бувають різні: сирні, овочеві, м'ясні, грибні. Цю страву можна зробити з чого завгодно.
Дивіться відео, як приготувати запечену скумбрію з яблучною мостардой:
Для приготування запіканки в духовці вам знадобиться деко з високими бортиками або спеціальна форма – металева, скляна, силіконова.
Гарбузово-картопляна запіканка з беконом
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 600 г гарбуза
- 1 кг картоплі
- 1 цибулина
- 2 ст.л. олії
- 100 мл молока
- 50 г масла
- 120 г бекону
- 100 г копченого чеддеру
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Картоплю, гарбуз і цибулю почистити.
- Картоплю нарізати великими шматочками і відварити в підсоленій воді до м'якості. Злити рідину, додати вершкове масло і підігріте молоко, розім'яти в пюре.
- Гарбуз і цибулю довільно нарізати, тушкувати на розігрітій з олією сковороді до м'якості. Посолити. Перебити за допомогою блендера.
- Бекон нарізати невеликими шматочками і обсмажити до золотистого кольору.
- Сир натерти на тертці.
- Перемішати картопляне і гарбузове пюре і сир, залишивши частину чеддеру для посипання. Викласти половину пюре в нероз'ємну жароміцну форму, зверху розкласти бекон і пюре, що залишилося.
- Посипати тертим сиром і запікати в розігрітій до 180 ºС духовці, поки не з'явиться золотава скоринка.
Запіканка з капусти і фаршу
Час приготування:
- 1 годину
Інгредієнти:
- 500 г м'ясного фаршу
- 500 г сметани
- 700 г білокачанної капусти
- 250 г цибулі
- 250 г моркви
- 150 г сиру
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Поріжте цибулю кубиками, а моркву натріть на крупній тертці. Обсмажте цибулю на рослинній олії.
- Додайте фарш і готуйте, розбиваючи грудочки лопаткою. Посоліть і поперчіть за смаком.
- Окремо обсмажте на олії моркву. Нашинкуйте капусту і додайте до моркви.
- Посоліть за смаком і тушкуйте під кришкою близько 15 хвилин.
- У форму для запікання викладіть половину капусти. Поперчіть.
- Зверху змастіть третьою частиною сметани.
- Потім викладіть весь фарш і розрівняйте. Змастіть частиною сметани.
- Викладіть капусту, що залишилася. Змастіть сметаною і посипте тертим сиром.
- Запікайте в духовці при 180 °С 25-30 хвилин.
Запіканка з макаронів з куркою і перцем
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 275 г пасти
- 2 ст.л. оливкового масла
- 1 цибулина
- 3 солодких перці різних кольорів
- 1 ч.л. суміші спецій (паприка, чилі, сіль з добавками)
- 500 г філе курячих стегенець
- 1 ст.л. томатної пасти
- 1 банка томатного соус для пасти
- 75 г тертого чеддера
- Натуральний йогурт – для подачі
Спосіб приготування:
- Відваріть пасту в киплячій підсоленій воді до готовності.
- Нагрійте оливкову олію у великій сковороді на середньому вогні. Обсмажте нарізане смужками філе протягом п'яти хвилин, до золотистого кольору, перекладіть на тарілку.
- Додайте в сковороду подрібнену цибулю і нарізану середніми шматочками перець, обсмажте на середньому вогні до м'якості, близько восьми хвилин.
- Всипте суміш приправ, перемішайте, готуйте одну хвилину, а потім поставте курку в сковороду, додайте томатне пюре і 50 мл води. Готуйте на повільному вогні кілька хвилин, потім додайте макарони і перемішайте.
- Розігрійте духовку в режимі гриль до середньої температури. Перекладіть пасту в форму для запікання, посипте тертим чеддером і поставте в духовку запікатися до золотистого кольору.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом запіканки з макаронів і овочі й. "Сьогодні" також писали, як зробити овочеву запіканку з гарбузом .