Якщо ви любите все, що пов'язано із сиром і завжди не проти приготувати щось цікаве з ним, то ачма просто зобов'язана потрапити до списку таких страв. Чому? У цьому пирогу з Аджарії справді чимало сиру. Правда, готувати його – справа непроста. Усе через його багатошаровість і особливе тісто. Навіть на своїй батьківщині ачму готують у чотири, а то й більше рук. Розберемося в особливостях ачми і запишемо рецепт.
У нашому календарі травневих свят шукайте оригінальні й корисні варіанти для подарунків.
Ніжний всередині з хрусткою скоринкою зверху
Власне, саме ця сама скоринка і утримує просто величезну кількість сулугуні всередині. Цей сир прекрасно піддається "тепловому тиску", тобто плавиться швидко, не втрачаючи текстури і смаку. Ну а шари тіста, що чергуються із сулугуні, залишаються ніжними. Адже перед запіканням вони відварюються і швидко охолоджуються майже в крижаній воді.
Сир тільки солоний, тісто – бездріжджове листкове
Тільки так ви досягнете потрібного результату. Класична ачма готується із сулугуні. Якщо раптом його немає, і ви вирішили замінити його фетою або моцарелою, то, будь ласка, – експерименти допускаються. Але тоді цей сир доведеться досолити. Такі правила.
І ще кілька правил для смачного ачми
- Сулугуні для пирога не треться, а ріжеться на кубики. Так ачма буде пишніше, а сир не розтечеться
- Готується ачма з листкового дріжджового тіста
- За консистенцією тісто має бути, як м'який пластилін
Ачма: покроковий рецепт
Інгредієнти
- Борошно пшеничне, сулугуні – по 1 кг
- Вода – 300 г
- Яйця – 4 шт.
- Сіль – 2 ст. л.
- Вершкове масло – 300 г
Спосіб приготування
- Збити вінчиком яйця із сіллю, влити воду. Поступово додати борошно. Ретельно вимісити, щоб тісто не прилипало до рук. Залишити тісто на пів години за кімнатної температури
- Нарізати сулугуні на великі кубики приблизно два на два сантиметри і розтопити на сковороді вершкове масло.
- Розділити тісто на 8-9 частин, спочатку зліпити з них кульки, а потім тонко розкачати. Відварити по черзі всі шари, крім двох, у киплячій підсоленій воді впродовж 4 хвилин.
- Щоб отримати тісто хвилястої структури, властивої для ачми, під час варіння його треба помішувати ложкою.
- Остудити в холодній воді.
- Змастити форму вершковим маслом, викласти на нього шар сирого тіста, ще раз змастити маслом, накрити шаром вареного тіста, знову змастити маслом і накрити вареним тістом. Повторити ще раз.
- Викласти на нього сулугуні й повторити так двічі-тричі: шар вареного тіста, вершкове масло, сулугуні.
- Зверху закрити сирим тістом і змастити вершковим маслом.
- Розрізати на рівні частини, випікати в духовці 30-35 хвилин за температури 180 градусів.
Тут зібрані 5 рецептів лаваша із сиром, який можна приготувати на багатті.