Суддя шоу "МайстерШеф. Професіонали" на каналі СТБ Єлизавета Глинська поділилася рецептом улюбленого десерту.
Крем-брюле – це знаменитий французький десерт на основі крему англез. Єлизавета Глинська готує його з карамеллю. Так, на її думку, маскується смак жовтків, який може не всім бути до вподоби.
Крем-брюле
Інгредієнти:
- 500 мл вершків (жирність 18-21%)
- 120 г яєчного жовтка (6 шт.)
- Стручок ванілі (насіння)
- 140 г цукру
- 30 мл води
Рецепт приготування:
- Для карамелі в сотейник відправляємо воду, потім цукор і ставимо на вогонь. Не перемішуємо! На низьких градусах є ймовірність кристалізації цукру, тому лише злегка нахиляємо сотейник, а не перемішуємо суміш.
- Варимо до стану коричневої карамелі.
- Змішуємо жовтки з 1/4 вершків.
- Знімаємо карамель з вогню і відразу ж, тонкою цівкою, заливаємо в карамель гарячі вершки (без жовтків!) з насінням ванілі. Перемішуємо.
- Проціджуємо карамельні вершки через сито і з'єднуємо з жовтками.
- Розливаємо крем, що вийшов (по виду, звісно, він поки нагадує більше соус) до керамічних формочок.
- Запікаємо крем-брюле на водяній бані: формочки з кремом ставимо в глибоку ємність (лист), наливаємо окріп до середини формочок і поміщаємо до духовки, розігріту до 130 °С, на 25-30 хвилин.
- Після закінчення часу вимикаємо духовку і злегка відкриваємо дверцята. Не виймаючи десерт з духовки, даємо йому повністю охолонути. Не переживайте: у гарячому стані крем-брюле злегка "тремтить" в центрі.
- Коли крем охолоне, ставимо його до холодильника і залишаємо ще на кілька годин.
- Перед подачею присипаємо крем-брюле тростинним цукром і обпалюють поверхню за допомогою газового пальника для створення тонкої карамельної скоринки. Зберігати крем-брюле можна в холодильнику до трьох діб.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати крем-карамель за рецептом Марти Стюарт. Сайт "Сегодня" також рецептом крем-брюле з ягодами.