Приготувати домашній соус на зиму доволі просто, але він буде смачнішим і більш натуральним, ніж ті, що продаються в магазинах.
Щоб зробити соус в домашніх умовах, вам знадобляться стиглі і смачні овочі, а також спеції і пряні трави. У нашій добірці ви знайдете рецепти кетчупа, сацебелі, ткемалі, песто і соусу з болгарського перцю на зиму.
Простий кетчуп на зиму
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 5 кг стиглих помідорів
- 400 г цукру
- 3 ст. л. солі
- 1 ст. оцту
- 2 великі цибулини
- 0,5 ч. л. кориці
- 0,5 ч. л. гвоздики
- 1 ч.л. червоного меленого перцю
- 1 ч.л. чорного меленого перцю
Спосіб приготування:
- Помідори помийте, наріжте і пропустіть через м'ясорубку або соковижималку.
- Перелийте томатний сік в каструлю, доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Варіть 3 години, помішуючи дерев'яною ложкою.
- Через 3 години додайте цукор, сіль, оцет, спеції і цибулю, пропущену через м'ясорубку. Перемішайте і варіть ще 3 години, час від часу помішуючи.
- Перелийте кетчуп в стерилізовані банки і закатайте.
Соус сацебелі на зиму
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 1,5 кг помідорів
- 1 головка часнику
- 3 шт. червоного солодкого перцю
- 2-3 шт. гострого перцю
- 1 ч.л. уцхо-сунелі
- 1 ст.л. коріандру
- 1 ч.л. сухої м'яти
- 1/2 пучка фіолетового базиліка
- 1/2 пучка кінзи
- 1 ст.л. солі
- Близько 1 ст.л. цукру
Дивіться відео, як приготувати смачні соуси до м'яса:
Спосіб приготування:
- Часник очистити, у помідорів видалити плодоніжки, перці очистити від насіння.
- Нарізати всі овочі, скласти в блендер і подрібнити. Якщо немає блендера, овочі можна пропустити через м'ясорубку.
- Зелень дрібно порізати.
- Отриману масу викласти в каструлю з товстим дном, довести до кипіння, уварювати, помішуючи, на невеликому вогні, до консистенції сметани.
- За 5 хвилин до готовності додати товчені спеції, сіль і цукор.
- Розлити по стерилізованим банкам, зверху налити трохи олії, закрити герметично кришками.
- Зберігати соус сацебелі в прохолодному місці.
Песто з базиліка на зиму за рецептом Тетяни Литвинової
Час приготування:
- 15 хвилин
Складові:
- 200 г листя базиліка
- 45 мл оливкової олії
- 50 г пармезану
- 40 г кедрових горіхів
- 1 очищений зубчик часнику
- 1 ч.л. солі
Спосіб приготування:
- Листя базиліка помити і обсушити. Тетяна Литвинова не використовує стебла – в них багато вологи, яка розшаровує соус.
- Всі інгредієнти добре збити в чаші блендера.
- Потім перелити в пластикові ємності по 50 мл, закрити кришками і заморозити.
Соус ткемалі на зиму
Час приготування:
- 2-3 години
Складові:
- 2 кг кислих слив або аличі
- 1 невелика головка часнику
- 1 пучок кропу
- 1 пучок кінзи
- 1 пучок омбало або 1 гілочка меліси
- 1 ч. л. меленого коріандру
- 1 ч. л. готової суміші уцхо-сунелі
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Покласти сливи в каструлю і залити чистою холодною водою так, щоб вона покрила плоди.
- Варити сливи до тих пір, поки вони не розваряться. Остудити, протерти через друшляк, відокремити кісточки і шкірку.
- М'якоть з соком продовжувати варити до отримання густої маси. Під час варіння додати подрібнену зелень кропу, кінзи, омбало, потовчений з сіллю часник, уцхо-сунелі і коріандр.
- Готовий соус розлити по банках і зберігати в холодильнику (при бажанні приготований за цим рецептом соус можна розкласти в стерилізовані банки і закатати кришками. Вийде заготовка на зиму).
Соус з болгарського перцю на зиму
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 4 болгарських перці
- 3 помідори
- 1 цибулина
- 1 столова ложка рослинної олії
- 1,5 столової ложки 9% -ного оцту
- 1 столова ложка цукру
- 1/2 чайної ложки солі
- Мелений коріандр і мелений чорний перець за смаком
Спосіб приготування:
- Нарізати овочі і пропустити їх через м'ясорубку, встановивши решітку з великими отворами.
- Викласти овочеву масу в каструлю з товстим дном, додати цукор і сіль. Довести до кипіння, накрити каструлю кришкою і варити на середньому вогні близько 25-30 хвилин, поки маса не змінить колір.
- Додати спеції і оцет. На цьому етапі також можна додати інші компоненти за смаком, наприклад, подрібнений часник.
- Проварити 1 хвилину і розлити соус по стерилізованих банках. Герметично закупорити, дати охолонути і прибрати на зберігання.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, які соуси потрібно зберігати в холодильнику .