Українців захопив вогняний флешмоб. Користувачі соцмереж навперебій підпалюють плитки шоколаду і викладають відео в інтернет. Мовляв, якщо солодощі загорілися – значить, неякісні. Ми вирішили повторити експеримент і з'ясувати, що насправді означає, коли шоколад горить ясним полум'ям.
Петро і Еліна Кузнєцов – професійні шоколатьє, тому знають про какао-бобові ласощі все. Разом з ними ми підпалюємо кілька плиток. Дві – українського виробника і дві імпортні – іспанську та польську. Вітчизняний шоколад відразу почав загорятися хорошим полум'ям, навіть з димком.
"Шоколад плавиться при 32 градусах. А тут відкритий вогонь близько 400! Тому він горить. А ось тут плавиться. Тепер подивимося, що буде з європейськими солодощами? Вони теж горять, впав шматочок і продовжує горіти", – коментує шоколатьє.
Для чистоти експерименту Еліна і Петро приготували натуральний шоколад власноруч, і теж його підпалили. Вони змішали розтоплене какао-масло з какао-порошком. Утворену масу охолодили і надали їй форму.
"Такий шоколад теж повинен загорітися. Чому цей виріб горить, легко пояснити на прикладі звичайної свічки. Сама свічка – це жир. Гнотик горить, підживлюючи жиром. Точно так само і з шоколадом: какао-масло – це свічка, а какао-порошок – наш фітель. Ось він і горить", – говорить Еліна.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як вибрати якісний шоколад. Ми також розповідали, як правильно розтопити шоколад для глазурі.