Пиріжки емпанадас дуже популярні на Піренейському півострові і в Латинській Америці. Їхньою батьківщиною вважається іспанський регіон Галісія, де їх вперше згадали 1520 року.
Класична начинка для емпанадас – рубане м'ясо з додаванням приправ, спецій і зелені. Але вона може бути і солодкою. Тоді пиріжки називаються пастель або пастеліто. Емпанадас їдять руками, запиваючи сухим червоним вином.
Як зробити тісто для емпанадас
Складові:
- 700 г борошна
- 100 г смальцю
- 10 г солі
- 300 мл гарячої води
Спосіб приготування:
- Смалець розтопити, щоб він був рідким. Сіль розчинити в гарячій воді.
- Потроху додаючи воду і жир в борошно, замісити тісто. Дуже добре його вимісити.
- Загорнути тісто в плівку і залишити мінімум на півгодини при кімнатній температурі.
- Розкачати в пласт завтовшки 2 мм на сухому столі. Вирізати кола бажаного діаметру, скласти в стопку і накрити плівкою.
- Викласти ложкою начинку на середину кожного кола, змочити краї водою і заліпити "мотузкою". Якщо ви робите емпанадас з різними начинками, використовуйте різні типи швів.
- Викласти пиріжки на змащене олією деко на бік.
- Змастити яєчним жовтком, змішаним з молоком. Випікати в дуже гарячій духовці (230-250 °С) 12-15 хвилин.
Як зробити начинку для емпанадас
Начинку для пиріжків бажано приготувати напередодні, бо вона повинна бути добре охолодженою.
Начинка для емпанадас з тунця
Складові:
- 2 банки тунця
- 1 середня цибулина
- 1 невеликий червоний солодкий перець
- 2 ст.л. рослинної олії
- 2 зварених круто яйця
- 12-15 шт. зелених оливок без кісточок (2-3 ст.л. різаних)
- Сіль, перець, петрушка
Дивіться відео з рецептом м'ясних пиріжків від Григорія Германа:
Спосіб приготування:
- Дрібно нарізати цибулю і перець, обсмажити на олії.
- З тунця злити рідину, розкришити його в мисці.
- Додати обсмажену цибулю з перцем, дрібно порубані яйця, маслини, сіль, перець, подрібнену петрушку.
М'ясна начинка для емпанадас
Складові:
- 500 г яловичого фаршу
- 1 цибулина
- 5 стебел зеленої цибулі
- 1 червоний перець
- 12-15 шт. оливок
- 2 крутих яйця
- Солодка і гостра мелена паприка
- Кумин
- Сіль, перець
- 100 мл яловичого бульйону
- Яловичий жир або рослинна олія для обсмажування
Спосіб приготування:
- Цибулю і перець дрібно порізати, обсмажити на жирі або олії, додати м'ясо, швидко підрум'янити на сильному вогні.
- Як тільки м'ясо змінить колір, зняти з вогню, додати спеції, маслини і трохи яловичого бульйону. Посолити і поперчити, перемішати, остудити і прибрати в холодильник на кілька годин.
- Перед випічкою додати рубані варені яйця.
Начинка з курки
Складові:
- 1/2 вареної курки
- 1 червоний перець
- 1 головка ріпчастої цибулі
- 2 зубчики часнику
- 1 помідор
- Жменя зелених оливок
- 2 варені яйця
- Мелена паприка
- Кумин
- Сіль, перець
- Трохи курячого бульйону
- Рослинна олія для обсмажування
Спосіб приготування:
- Куряче м'ясо відокремити від шкіри і кісток, нарізати кубиками.
- Цибулю і перець дрібно порізати, обсмажити на олії, додати рубаний часник, дрібно порізаний помідор без насіння, спеції, сіль і перець.
- Тримати на невеликому вогні, помішуючи, поки не утвориться густа однорідна маса.
- Зняти з вогню, додати оливки і рубані яйця. Остудити, охолодити в холодильнику.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати розтягаї з рибою. Сьогодні.Lifestyle також розповідали, як зробити янтики з м'ясним фаршем.