Страви з гарбуза рідко побачиш на святковому столі. Зазвичай з нього готують буденні каші і запіканки. Але телеведучий Олексій Суханов поділився оригінальним рецептом фаршированого гарбуза. Доступні продукти, ніяких складнощів в приготуванні, а на вигляд – головна страва столу.
Фарширований гарбуз з гречкою і грибами
Інгредієнти:
- Гарбуз – 1 шт. (1-1,5 кг)
- Гречана каша – 1 1/2 склянки
- Вода – 4 1/2 склянки
- Сіль – 1 ч. л.
- Перець – щіпка
- Гриби гливи – 300 г
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Пастернак – 100 г (один корінь)
- Ковбаски (або інші копченості) – 200 г
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Рецепт приготування:
- Розігріваємо духовку на 180 С.
- Варимо кашу. Перед приготуванням промиваємо кашу в холодній воді. Гречку кидаємо в киплячу воду або заливаємо окропом в пропорції 1:3. Ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння. Кидаємо сіль, перець. Кип'ятимо 5 хвилин і вимикаємо. Настоюємо під закритою кришкою протягом 15 хвилин.
- В цей час готуємо гарбуз. Беремо гарбуз розміром з футбольний м'яч, промиваємо під проточною водою, зрізаємо "кришечку". Ложкою виймаємо насіння і волокна. Якщо гарбуз товстостінний – трохи зскрібаємо зі стін. Зубочистками кріпимо кришку до основної частини. Змащуємо гарбуз зовні соняшниковою олією і ставимо в духовку на 10 хвилин. Насіння промиваємо, відокремлюємо від волокон. Ми залишаємо просохнути.
- Пастернак потрібно очистити. Ріжемо пастернак на кружальця товщиною півсантиметра. Беремо сковорідку, наливаємо масло, нагріваємо. Обсмажуємо пастернак до золотистого кольору. Ріжемо гливи соломкою розміром 1-2 см. Ріжемо цибулю півкільцями. Беремо сковорідку і обсмажуємо на олії цибулю. Додаємо гриби, обсмажуємо разом з цибулею. Солимо і перчимо до смаку наприкінці (щоб гриби не пустили сік). Додаємо до грибів ковбаски. Змішуємо готову кашу, обсмажені з цибулею гриби, ковбаски, смажений пастернак.
- Беремо підготовлений гарбуз і наповнюємо його фаршем. Накриваємо кришкою і кріпимо її за допомогою зубочисток. Викладаємо на деко гарбуз і промите, обсушене насіння розкладаємо навколо. Ставимо запікати на 40 хвилин при 180˚.
- Подаємо страву в гарбузі. Розрізаємо скибочками гарбуз і ложку каші. Насіння їмо окремо.
Нагадаємо, раніше вчені заявили, що гарбуз захищає від гіпертонії і допомагає захистити печінку. А дієтологи розповіли, кому не можна вживати гарбуз.