I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Гастротуризм у Грузії: ТОП-7 страв, які не залишать вас байдужими

Дізнайтеся, що в першу чергу замовляти в ресторанах Грузії

Національна кухня кожної країни безсумнівно відображає дух народу і його культурну спадщину. Говорячи про відпочинок у Грузії, що першим спадає на думку? Мені особисто – гостинність і ситість! Кожне застілля для грузинів і гостей цієї прекрасної країни перетворюється в свято для шлунка, а вино, яке ллється рікою, безумовно, ароматом напою.

Читайте також:

Реклама

Побувати в Грузії і не поласувати тутешніми гастрошедеврамі – злочин! Зрозуміло, з першого разу всірізновиди страв неможливо скуштувати, для цього Грузію потрібно відвідати щонайменше тричі. Ну а щоб ваші очі, дивлячись в меню, не розбіглися від різноманітності, я підготувала список з ТОП-7 страв, які варто обов'язково скуштувати. У ньому ви не знайдете хінкалі і хачапурі з однієї простої причини – про ці традиційні страви знає весь світ, адже це візитна картка грузинів.

Хачапурі по-аджарськи
Хачапурі по-аджарськи / Фото: Pinterest

Почну, мабуть, з важливого елемента грузинської кухні – вина. Виноробство бере свої витоки ще 8 тисяч років тому. Тому грузини за правом вважаються майстрами цієх стародавньої справи. Не можу пояснити, але чомусь саме тут смак вина відчувається по-особливому. Може, справа в душевності людей, які виготовляють напій?

Реклама

Грузинське вино
Грузинське вино / Фото: Сьогодні

Цікаво, але на цій порівняно невеликій території країни зростає 500 видів винограду! А теплий клімат і вологе повітря Чорного моря створюють ідеальні умови для виготовлення вин. Місцеві винороби використовують для цього квеврі – ємності, в яких відбувається процес бродіння винограду. Ще з давніх часів вино виготовляли за такою технологією: використовували закопаний в землю керамічний посуд, що надавало вину непідробного смаку і аромату.

Квеврі
Квеврі / Фото: Сьогодні

Реклама

ТОП-10 грузинських страв, які не залишать вас байдужими

Чихіртма з пурі
Чихіртма з пурі / Фото: Pinterest

  • Чихіртма

Легкий грузинський суп на основі курячого бульйону. Але головна родзинка першої страви навіть не часникова заправка з кінзою, а яєчна суміш, яка надає чихиртмі ніжності і легкості. Рекомендую поласувати цим супом з популярним в Грузії хлібом пурі.

Чкмерулі
Чкмерулі / Фото: Pinterest

  • Чкмерулі

Якщо я напишу, що ця страва приготовлена з курки в часниково-вершковому соусі, ви запитаєте: "А що тут особливого?". Родзинка чкмерулі полягає в його маринаді і способі приготування – м'ясо птиці під пресом підсмажують на сковороді з червоної глини (кеці). Замість тисячі епітетів, як це смачно, просто скуштуйте один раз!

Пхалі
Пхалі / Фото: Pinterest

  • Пхалі

Оскільки основою для приготування грузинських ласощів є трави, меню місцевих ресторанів не обходиться без пхалі – незвичайної закуски у вигляді коржів з травами, буряком або шпинатом. Для ще більшої привабливості легку закуску прикрашають зернами гранату.

Бадриджані
Бадриджані / Фото: Pinterest

  • Бадріджані

Не обійтися і без баклажанів в грузинській кухні! Бадріджані – закуска в рулетах з найрізноманітнішою начинкою. Але все ж два інгредієнти там обов'язкові – ніжний сир і перетертий волоський горіх. Ці ласощі просто тануть у роті!

Грузинський салат з огірками, помідорами і горіхами
Грузинський салат з огірками, помідорами і горіхами / Фото: Pinterest

  • Традиційний грузинський салат

Так, ви правильно прочитали – салат. Але це не просто нарізані свіжі огірки, помідори і фіолетовий лук. Пікантності страві додає традиційний грузинський інгредієнт – перетерті волоські горіхи. Додаткові складові у вигляді трав і заправок можуть видозмінюватися залежно від рецепту та регіону Грузії.

Мцваді
Мцваді / Фото: Pinterest

  • Мцваді

Жодне застілля в Грузії не проходить без шашлику, який подається зі сливовим соусом ткемалі або томатним сацебелі. За традицією, мцваді готують без маринаду, а замість нього додають багато цибулі і зерняток гранату.

Джонджолі
Джонджолі / Фото: Pinterest

  • Джонджолі

І наостанок до гастроспіску я внесла найдивнішу за смаком страву джонджолі. Салат важко порівняти з чим-небудь. Мені він віддалено нагадує квашену капусту або каперси. Насправді – це мариновані квіткові бруньки джонджолі, які подають з цибулею і кінзою.

Раніше ми розповідали про Батумі: як недорого відпочити на морі і в горах без закордонного паспорта.


За допомогу в підготовці матеріалу дякуємо Національній туристичній адміністрації Грузії і Центру розвитку туризму України.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти