Національна кухня кожної країни безсумнівно відображає дух народу і його культурну спадщину. Говорячи про відпочинок у Грузії, що першим спадає на думку? Мені особисто – гостинність і ситість! Кожне застілля для грузинів і гостей цієї прекрасної країни перетворюється в свято для шлунка, а вино, яке ллється рікою, безумовно, ароматом напою.
Побувати в Грузії і не поласувати тутешніми гастрошедеврамі – злочин! Зрозуміло, з першого разу всірізновиди страв неможливо скуштувати, для цього Грузію потрібно відвідати щонайменше тричі. Ну а щоб ваші очі, дивлячись в меню, не розбіглися від різноманітності, я підготувала список з ТОП-7 страв, які варто обов'язково скуштувати. У ньому ви не знайдете хінкалі і хачапурі з однієї простої причини – про ці традиційні страви знає весь світ, адже це візитна картка грузинів.
Почну, мабуть, з важливого елемента грузинської кухні – вина. Виноробство бере свої витоки ще 8 тисяч років тому. Тому грузини за правом вважаються майстрами цієх стародавньої справи. Не можу пояснити, але чомусь саме тут смак вина відчувається по-особливому. Може, справа в душевності людей, які виготовляють напій?
Цікаво, але на цій порівняно невеликій території країни зростає 500 видів винограду! А теплий клімат і вологе повітря Чорного моря створюють ідеальні умови для виготовлення вин. Місцеві винороби використовують для цього квеврі – ємності, в яких відбувається процес бродіння винограду. Ще з давніх часів вино виготовляли за такою технологією: використовували закопаний в землю керамічний посуд, що надавало вину непідробного смаку і аромату.
ТОП-10 грузинських страв, які не залишать вас байдужими
- Чихіртма
Легкий грузинський суп на основі курячого бульйону. Але головна родзинка першої страви навіть не часникова заправка з кінзою, а яєчна суміш, яка надає чихиртмі ніжності і легкості. Рекомендую поласувати цим супом з популярним в Грузії хлібом пурі.
- Чкмерулі
Якщо я напишу, що ця страва приготовлена з курки в часниково-вершковому соусі, ви запитаєте: "А що тут особливого?". Родзинка чкмерулі полягає в його маринаді і способі приготування – м'ясо птиці під пресом підсмажують на сковороді з червоної глини (кеці). Замість тисячі епітетів, як це смачно, просто скуштуйте один раз!
- Пхалі
Оскільки основою для приготування грузинських ласощів є трави, меню місцевих ресторанів не обходиться без пхалі – незвичайної закуски у вигляді коржів з травами, буряком або шпинатом. Для ще більшої привабливості легку закуску прикрашають зернами гранату.
- Бадріджані
Не обійтися і без баклажанів в грузинській кухні! Бадріджані – закуска в рулетах з найрізноманітнішою начинкою. Але все ж два інгредієнти там обов'язкові – ніжний сир і перетертий волоський горіх. Ці ласощі просто тануть у роті!
- Традиційний грузинський салат
Так, ви правильно прочитали – салат. Але це не просто нарізані свіжі огірки, помідори і фіолетовий лук. Пікантності страві додає традиційний грузинський інгредієнт – перетерті волоські горіхи. Додаткові складові у вигляді трав і заправок можуть видозмінюватися залежно від рецепту та регіону Грузії.
- Мцваді
Жодне застілля в Грузії не проходить без шашлику, який подається зі сливовим соусом ткемалі або томатним сацебелі. За традицією, мцваді готують без маринаду, а замість нього додають багато цибулі і зерняток гранату.
- Джонджолі
І наостанок до гастроспіску я внесла найдивнішу за смаком страву джонджолі. Салат важко порівняти з чим-небудь. Мені він віддалено нагадує квашену капусту або каперси. Насправді – це мариновані квіткові бруньки джонджолі, які подають з цибулею і кінзою.
Раніше ми розповідали про Батумі: як недорого відпочити на морі і в горах без закордонного паспорта.
За допомогу в підготовці матеріалу дякуємо Національній туристичній адміністрації Грузії і Центру розвитку туризму України.