Про шкоду глютену чув багато хто . Деякі експерти звинувачують продукти з вмістом глютену в розвитку цілого букета захворювань.
Насправді, інформація про шкоду глютену дещо перебільшена. Адже людей, чиє травлення погано реагує на глютен, всього один відсоток в світі.
Глютен в продуктах: що це
На безглютеновій дієті під забороною все з пшениці, жита, вівса і ячменю. Ці злаки містять рослинний білок – глютен, більш відомий нам під назвою "клейковина". Він немов клей з'єднує крупинки борошна при замісі. Тому з нього так легко ліпити круасани, багети, батони. Якщо в організмі не вистачає ферментів для розщеплення глютену, він як замазка покриває ворсинки кишечника і заважає засвоєнню вітамінів і мінералів.
У зв'язку з цим люди з непереносимістю глютену відчувають неприємні симптоми. До них відносяться: болі в животі, метеоризм, діарея, підвищена стомлюваність, висипання на шкірі. Хвороба буває різного ступеня вираженості і відрізняється рівнем ураження слизової оболонки кишечника і тяжкістю перебігу. А її лікування полягає виключно у відмові від вживання продуктів, що містять глютен.
Дивіться відео про плюси і мінуси безглютенової дієти:
Але здоровим людям повністю виключати глютен меню дієтологи не радять. Це може привести до непереносимості цього білка, адже шкідливий не стільки він сам, скільки його надмірне споживання.
Де міститься глютен: список продуктів
Головні джерела глютену – продукти з пшениці, жита, вівса і ячменю. Клейковина може додаватися і в м'ясні напівфабрикати, такі як ковбаси, котлети, пельмені, шинку і сосиски.
Серед продуктів, що містять глютен, можуть бути також сметана, йогурти, кетчупи, крабові палички, соуси і штучна ікра. Є він і в готових сухих сніданках.
Крім того, клейковина збільшує еластичність жувальної гумки, застосовується для поліпшення смаку твердих сирів і додається в шоколад.
При цьому в рисі, гречці і бананах глютену немає.
Шкода глютену для кишечника
Симптом глютенонепереносімості – болі в животі, викликані вживанням продуктів, що містять клейковину. Вони супроводжуються діареєю, метеоризмом. Але для людини, яка не страждає на цій непереносимістю, вживання глютену не може вважатися причиною проблем з кишечником.
Глютен: шкода для фігури
Прихильники безглютенової дієти стверджують, що вживання глютеновмісних продуктів призводить до ожиріння. Але це не зовсім так. Хлібобулочні і кондитерські вироби (основні продукти, що містять глютен) при надмірному їх вживанні дійсно сприяють збільшенню ваги, особливо якщо ще вести малорухливий спосіб життя. Однак справа тут не в глютені, а в калорійності цих продуктів.
Нагадаємо, раніше ми писали, як спекти безглютенові гарбузові мафіни . "Сьогодні" також ділилися рецептом сирників без глютену з рисовим борошном.